open-navfaktor-logo
search
Sjednica komisije
Transkript otkriva: Kadrovi Naše stranke i SDP-a protiv zaključka kojima se sprečava povećanje plaća parlamentaraca
Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila prijedlog SDA-ovog zastupnika Šemsudina Dedića da se usvoji zaključak kojim bi se zatražilo sprečavanje rasta plaća državnim parlamentarcima, ministrima u Vijeću ministara BiH i njihovim zamjenicima.
29.06.2022. u 20:32
get url
text
Dedić, Marinković-Lepić i Mladina
Dedić, Marinković-Lepić i Mladina

Prijedlog nije prihvaćen jer su zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica SDP-a Nada Mladina, zastupnik SNSD-a Dragan Bogdanić i zastupnica PDP-a Mira Pekić bili suzdržani, dok je HDZ-ov Predrag Kožul bio protiv.

Budžet je u Zastupničkom domu usvojen u prvobitnoj formi, nakon čega je uslijedila salva kritika, prije svega Naše stranke i SDP-a, na račun usvajanja Budžeta koji je podrazumijevao i rast plaća parlamentaraca i ministara za oko 500 KM.

VEZANI TEKST - Dedić otkrio: Iz Naše stranke, SDP-a, SNSD-a, HDZ-a i PDP-a su odbili zaključak po kojem političari ne bi dobili veće plaće

Za razliku od javnih istupa, u kojima su glasno negodovali zbog rasta plaća, zastupnici Naše stranke i SDP-a u Komisiji za finansije i budžet su se svojski trudili da sačuvaju povećanje svojih primanja. Potvrđuje to i stenogram sjednice koji je u posjedu Faktora.

Dedić je, naime, predložio zaključak kojim bi se Vijeće ministara BiH obavezalo da predloži izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama, kojim bi se diferencirale osnovice za obračun plaća između državnih službenika i nosioca funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Dedić je također predložio da se do izmjene ovog zakonskog rješenja iz primjene nove osnovice za obračun plaća izostave parlamentarci i ministri.

Zastupnica SDP-a Nada Mladina je na sjednici konstatirala da ta stranka "nije imala nikakvih primjedbi" na predloženi budžet.

- Amandmana nema. Kasnimo. To smo već zaključili vezano za zakonske rokove. Ja predlažem da ova naša Komisija usvoji to bez primjedbi, da predloži Domu da usvojimo danas konačno Budžet – kazala je Mladina.

Stav zastupnice SDP-a iza zatvorenih vrata na sjednici Komisije u suprotnosti je sa deklarativnim javnim stavovima njenih stranačkih kolega nakon usvajanja Budžeta.

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić također je odbila podržati zaključak kojim se traži sprječavanje povećanja plaća zastupnicima jer je, kako je kazala, njoj nejasan i nedefinisan.

- Ma ja se potpuno slažem da naša primanja ne treba mijenati, ali onda treba definisati, onda treba reći da za nas osnovica ostane ista, da u tom smislu se, da u tom smislu Vijeće ministara radi. Znači, da nam se zadrži isti nivo trenutnih primanja u smislu plaće, na stranu ova ostala, znači, onda moramo konkretno utvrditi. A na kraju krajeva, svako od nas se može odreći tog dijela povećanja ukoliko to želi, ali mora se tačno utvrditi, nemojte ovdje da nam trpate u usta za mi nismo za to, jesmo za to ali treba naći modus. Prema tome, nemojte nam – kazala je Marinković-Lepić.

Uprkos objašnjenju da bi novo zakonsko rješenje trebalo podrazumijevati zadržavanje osnovice za parlamentarce i ministre, Marinković-Lepić nije željela podržati takav zaključak.

Usvajanje Budžeta za 2022. godinu znači normalno funkcionisanje državnih institucija, ali i vraćanje plaća vojnika, policajaca i ostalih državnih službenika na nivo iz 2008. godine. Obaranje Budžeta bi rezultiralo produbljivanjem institucionalne krize i zadržavanjem postojećih najnižih plaća državnih službenika.

S obzirom da Dedićev prijedlog zaključka nije dobio podršku, te da je budžet usvojen u predloženoj formi, predsjednik SDA Bakir Izetbegović predložio je parlamentarcima i ministrima iz njegove stranke da se odreknu uvećanog iznosa plaća u humanitarne svrhe.

{$galerijaFotografija}

transkript01.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.