open-navfaktor-logo
search
Turistički potencijal
Trasa duga kilometar: Uskoro počinje izgradnja gondole na Jahorini
Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih ljepota Jahorine
08.05.2019. u 15:12
get url
text

Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić i direktor Leitner-a Martin Leitner potpisali su ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16.000.000 KM, što potvrđuje činjenicu da je Jahorina dobila još jedan dijamant koji će je krasiti u narednim godinama. 

- Izgradnjom buduće gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivati će se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine - navodi se u saopćenju olimpijeksog centra Jahorina.

Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih ljepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će u konačnici dati mogućnost da svakog sata preveze preko 2,700.00 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

- Izgradnjom ove gondole eliminisat će se guzve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretit će se centralne staze na planini i ista će raditi u ektremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu što nam je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. Uskoro krećemo u radove čiji završetak planiramo do 1. decembra 2019. godine, nakon toga planina će biti bogatija za još jednu zimsku ali i ljetnu turističku atrakciju i da s njom Jahorina više neće biti ista - istakao je Ljevnaić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.