open-navfaktor-logo
search
Služba za zajedničke poslove
Traže novac iz tekuće rezerve zbog problema s grijanjem institucija BiH, zašto nisu na vrijeme nabavili lož ulje
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine zatražila je 1,5 milion KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi kupila lož ulje potrebno za grijanje institucija i ostale energente.
15.03.2022. u 20:55
get url
text

Prethodno je u javnost dospjela informacija da bez grijanja ostaju zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH, gdje su smještena neka državna ministarstva, jer su dobavljači lož ulja odustali od ugovora zbog naglog skoka cijena goriva.

VEZANI TEKST - Parlament BiH ostao bez grijanja, zastupnici se žalili na hladnoću

Grijanja nije bilo dva dana, a nejasno je na koji način je privremeno riješen problem s obzirom na to da Služba za zajedničke poslove sada traži dodatni novac za energente. 

U prijedlogu odluke o odobravanju 1,5 milion KM iz tekuće rezerve, upućenom u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, iz Službe za zajedničke poslove su naveli da su za 2022. godinu tražili oko 2,9 miliona KM za energiju i komunalne usluge na bazi tržišnih cijena u tom periodu, ali da sada ni taj iznos neće biti dovoljan "zbog enormnog rasta cijena energenata".

Istovremeno, dodali su, nemaju prostora za prestruktuiranje zbog povećanja cijena hrane, pića, servisnih usluga, a očekuje se i poskupljenje vode i komunalnih usluga.

Izdaci za energiju i komunalne usluge odnose se na struju, vodu, odvoz smeća, grijanje, lož ulje za kompleks zgrada na više lokacija u Sarajevu, Mostaru, Istočnom Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine smo 7. marta, kada je "nestalo" grijanje, uputili upit zašto nisu na vrijeme, odnosno na početku grijne sezone, osigurali dovoljne količine lož ulja koje će biti dostatne do kraja grijne sezone.

U odgovoru dostavljenom 15. marta su ustvrdili da su na vrijeme pokrenuli postupak javnih nabavki, ali su zbog naglog skoka nabavne cijene ponuđači odustali od potpisivanja ugovora.

VEZANI TEKST - Grijanje u Parlamentu BiH sada radi, ali do kada

Grijna sezona, barem u Sarajevu, počinje u oktobru. O naglom skoku cijena energenata govorilo se u januaru ove godine.

- Potrošnja lož ulja veća je nego što su skladišni rezervoari, da bi se prije početka grijne sezone mogla osigurati količina lož ulja za kompletnu grijnu sezonu te se gorivo nabavlja sukcesivno prema potrebama.

Institucije su tokom 2020. i 2021. bile na privremenom finansiranju gdje se sredstva odobravaju tromjesečno te ni sa aspekta finansijskih sredstava nije bilo moguće nabaviti kompletnu količinu za cijeli grijnu sezonu – tvrde u Službi za zajedničke poslove institucija BiH, iz koje čekamo odgovor kako su privremeno riješili problem s grijanjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.