open-navfaktor-logo
search
Pozivi na razgovor
Traže zaštitu Sindikata: Policajci u Sarajevu zbog podrške Haliloviću predmet unutrašnje istrage
Cijela ova situacija, kažu, rezultira napetom atmosferom u redovima policije, a policajci koji su pod istragom doživljavaju sve to kao svojevrstan progon i tvrde da ih se diskriminira, te da im se krše i ograničavaju prava na mišljenje, govor i javno istupanje
14.05.2019. u 16:54
get url
text

Više pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo predmet su unutrašnje istrage, a posljednjih dana su deseci policajaca dobili poziv na razgovor u Jedinicu za profesionalne standarde, odnosno Odjeljenje za unutrašnju kontrolu u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, saznaje Faktor.

Povod za ovu istragu, kako nam je ustvrdilo više sagovornika iz MUP-a Kantona Sarajevo, je iskazana podrška policajaca policijskom komesaru Mevludinu Haliloviću, kojeg je Vlada Kantona Sarajevo (KS) razriješila dužnosti, a nakon što je Nezavisni odbor za imenovanje i reviziju policijskog komesara pri Skupštini KS ocijenio njegov rad kao nezadovoljavajući.

Zanimljivo je da se unutrašnja istraga, uz saglasnost Odbora za žalbe javnosti Skupštine KS, provodi,između ostalog, i po navodima iz anonimne prijave pristigle u Nezavisni odbor za imenovanje i reviziju policijskog komesara, a koji ju je potom proslijedio Jedinici za profesionalne standarde.

Podsjetimo, nakon što je Nezavisni odbor dao negativnu ocjenu na rad policijskog komesara, više od 1.200 policijskih službenika potpisalo je peticiju u znak podrške komesaru. U tekstu peticije je navedeno kako smatraju da Nezavisni odbor nije donio pravilnu ocjenu rada komesara, što su smatrali i ocjenom svog vlastitog rada.

Predmet istrage je i okupljanje policajaca u znak podrške Haliloviću ispred zgrade Vlade KS na dan sjednice na kojoj je razmatrana negativna ocjena komesara, ali i postovi podrške komesaru na društvenim mrežama.

Policajci koji su pod istragom, a radi se o nemalom broju njih, sve ovo doživljavaju kao direktan politički pritisak, a što je, kako kažu, paradoks, jer je to upravo to ono zbog čega su se sve vrijeme i bunili i zahtijevali da se ne dozvoli miješanje politike u rad policije.

Cijela ova situacija, kažu, rezultira napetom atmosferom u redovima policije, a policajci koji su pod istragom doživljavaju sve to kao svojevrstan progon.

Zbog toga su se, kažu, obratili i Sindikatu policije Kantona Sarajevo od kojeg traže zaštitu svojih prava.

U zahtjevu Sindikatu su podsjetili da je pravo na mišljenje, govor i javno istupanje, kao i pravo na mirno okupljanje definisano Općom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda kao osnovno ljudsko pravo, koje je zaštićeno i Ustavom Federacije BiH i Ustavom BiH.

Kako su naveli, s obzirom na to da je navedena istraga prvenstveno pokrenuta protiv uposlenika koji su dali podršku rada policijskog komesara i štitili svoja prava, ona predstavlja vid diskriminacije kao kršenje i ograničavanje prava na mišljenje, govor i javno istupanje, što je izričito zabranjeno Ustavom BiH, kao i zastrašivanje i pritisci na uposlenike Uprave policije.

Kontaktirali smo predsjednika Sindikata policije KS Sadika Eću, koji je potvrdio informacije da se određeni broj policajaca obratio Sindikatu, tražeći da ih se zaštiti.

- Sindikat policije će, u skladu sa propisima kojima je definisano njegovo djelovanje i u ovom slučaju učiniti sve da zaštiti svoje članove, te će i dalje nastaviti poduzimati mjere i radnje s ciljem zaštite radno-pravnog statusa svojih članova - kazao je Ećo, te dodao da je u pripremi odgovor na ovaj zahtjev policajaca.

Kako je naveo, oni su o slučaju obavijestili advokata koji zastupa Sindikat, a čije usluge mogu koristiti svi njegovi članovi.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo u odogovoru na upit da nam dostave zvanične informacije o ovom slučaju, naveli su da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Uprave policije zaprimilo više predstavki u vezi navodnog nedoličnog i neprofesionalnog ponašanja policijskih službenika i namještenika Uprave policije.

- Sa sadržajem predstavki, po propisanim procedurama upoznat je Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo. Odbor je dao saglasnost Odjeljenju za unutrašnju kontrolu da sprovede unutrašnju istragu u cilju utvrđivanja navoda iz zaprimljenih predstavki, kao i eventualnog kršenja propisanih pravila službe prilikom okupljanja policijskih službenika pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, kao i neprimjerenog komentarisanja na društvenim mrežama - navodi se u odgovoru koji nam je dostavljen iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.