open-navfaktor-logo
search
Zbog koga
Traži li BHANSA zbog Čovićevog zeta da se ukine ograničenje broja mandata za direktora, zamjenika...
Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) predložila je izmjene zakona po kojim bi bilo ukinuto ograničenje broja mandata na koje ista osoba može biti imenovana za direktora i zamjenika direktora ove agencije. Isto predlažu i kada su u pitanju članovi Vijeća BHANSA-e.
29.11.2023. u 12:58
get url
text
BHANSA
BHANSA

Po aktuelnom zakonu član Uprave BHANSA-e imenuje se na pet godina, a član Vijeća na četiri, "s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja". No sada se predlaže izmjena pa umjesto "s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja" piše samo da se ista osoba može ponovo imenovati.

Postavlja se pitanje zbog čega se, ili možda zbog koga, traže ovakve izmjene zakona, čiji je nacrt otišao u proceduru konsultacija.

Dio izmjena Zakona o BHANSA

Dio nacrta izmjena i dopuna Zakona

U obrazloženju za ove predložene izmjene i dopune Zakona o BHANSA-i napisano je da ni u jednom zakonu ili drugom propisu Bosne i Hercegovine nije sadržan osnov za ograničenje broja ponovnih imenovanja. Naveli su i da je takvo rješenje kakvo predlažu prisutno u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji.

Direktor BHANSA-e već drugi mandat, dakle posljednji koji je moguć po još važećoj odredbi zakona, je Davorin Primorac, često u medijima spominjan kao zet Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kroz koju moraju proći i ove predložene izmjene zakona.

Primorac je drugi put na ovu poziciju imenovan u martu 2021. godine na pet godina. Tomislav Marinković je zamjenik direktora i prvi mu je mandat.

U nacrtu izmjena Zakona je predloženo i da Vijeće ministara BiH može na prijedlog Vijeća Agencije imenovati vršioca dužnosti člana uprave u slučaju vanrednih okolnosti i nemogućnosti imenovanja na mandat.

VEZANI TEKST - 800 i 900 KM je malo: Zatraženo povećanje naknada Vijeću BHANSA-e čiji članovi dolaze s funkcija u institucijama

Osim ovih, predloženim izmjenama predviđen je i novi član zakona kojim se BHANSA-i omogućava da osniva privredna društva koja će imati svoje uprave, uz odobrenje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a zbog "povećanja operativne efikasnosti".

Izmjene zakona predložene su i u pravcu povećanja iznosa transakcija na koje Vijeće Agencije mora dati saglasnost, a odnose se na kupovinu, prodaju, razmjenu, uzimanje ili davanje u leasing, uzimanje kredita i druge transakcije tokom godine. U aktuelnom zakonu piše da se saglasnost daje za ove transakacije u obimu od 100.000 KM do trećine vrijednosti imovine Agenecije, a po predloženom se radi o iznosu od 250.000 KM i to bez PDV-a.

Obrazloženo je da je iz "praktičnih razloga" povećan iznos davanja saglasnosti na pojedinačne odluke, odnosno jer se Vijeće sastaje periodično, po potrebi, i najmanje jednom u tri mjeseca pa da se ne bi kasnilo u realizaciji nabavki važnih za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

I dok se Vijeće periodično sastaje, zatraženo je da njihove mjesečne naknade budu povećane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.