open-navfaktor-logo
search
Biščević Tokić o NiP-u
"Treba hapsiti zbog secesionizma, Tegeltijina desna ruka Katica neka kaže zašto se to ne radi"
Nemoguće je ne složiti se sa dijelom današnjeg saopćenja stranke Narod i pravda (NiP), u kojem kao odgovor na secesionističku politiku Milorada Dodika pozivaju na hapšenje i procesuiranje njega i svakoga onoga ko krene putem destrukcije države i njenog cijepanja, smatra kantonalna zastupnica u Sarajevu Jasmina Biščević Tokoć (SDA).
22.04.2021. u 11:53
get url
text

- Zašto Bosna i Hercegovina nema nezavisne i profesionalne pravosudne institucije koje bi odgovorile tom zadatku, čelnici NiP-a odgovor mogu zatražiti od svog stranačkog kolege Admira Katice, dugogodišnje desne ruke donedavnog prvog čovjeka bosanskohercegovačkog pravosuđa Milana Tegeltije - navodi Biščević Tokić.

Upravo bi im Katica, smatra zastupnica, mogao najbolje objasniti zašto bosanskohercegovačko pravosuđe amnestira odgovorne za različita krivična djela, koristeći čak i sulude argumente poput onih da optuženi "nisu bili svjesni protivpravnosti krivičnog djela".

- Prihvatljive su i konstatacije NiP-a o derogiranju institucija stranačkim imenovanjima. Praksa u kojima se na odgovorne pozicije imenuju "genetski predodređeni" kadrovi i kadrovi bez ikakvih profesionalnih referenci, izuzev stranačke pripadnosti i bliskosti sa stranačkim čelnicima, je zaista pogubna i sa njom se mora prestati.
U političkom životu Bosne i Hercegovine zaista djeluju i osobe upitnih sposobnosti, nepostojećih referenci i sa sumnjivim diplomama, stečenih na osnovu stranačkim poznanstvima "ubrzanim" studijima. Svjedočimo i kako takve osobe teško premošćuju jaz između vlastitih reduciranih kapaciteta i ambicija, pa si daju pravo da tumače i pitanja o kojima očigledno ne znaju ništa, poput NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Nezajažljiva potreba za ostvarivanjem nerealnih ambicija takve osobe dovodi u potrebu da potcjenjuju inteligenciju i pamćenje građana tvrdnjama da je SDA, a ne njihovi koalicioni partneri, prepustila poziciju gradonačelnika Mostara HDZ-u BiH. S druge strane, takvi za potrebe ostvarivanja svojih interesa neće imati problem da pomognu dolasku na vlast osuđenih ratnih zločinaca u Velikoj Kladuši ili HDZ-ovog načelnika u Novom Travniku.

Slobodni su u NiP-u da kritikuju "reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid", kako u toj stranci nazivaju "reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije", što pokazuje da u NiP-u ne samo da ne znaju zašto je zahtjev za reviziju odbijen već ne znaju ni šta se trebalo revidirati tim zahtjevom. U trenucima u kojima se taj proces odvijao su današnji čelnici NiP-a, reciklirani kadrovi drugih političkih stranaka, glasno aplaudirali svakom potezu kojeg su oni koji su preuzeli odgovornost poduzimali.

Pozivam kolege iz NiP-a da se počnu baviti rješavanjem realnih problema u Kantonu Sarajevo, što jeste njihova dužnost, a da se, ako već imaju potrebu komentarisati i državna pitanja, prije toga malo bolje upute u tematiku, prestanu politizirati i sramotiti se neznanjem - zaključuje Biščević Tokić. 

Zbog posljednjih poteza Milorada Dodika i rukovodstva bh. entiteta RS iz Naroda i pravde (NiP) u jutrošnjem saopćenju navode kako je izgradnja jakih i nezavisnih institucija, koje će kazniti svaki pokušaj secesionizma, ključni odgovor na svaku destruktivnu politiku.

U saopćenju se, između ostalog, navodi kako "se mora reći da ključnu ulogu u očuvanju i jačanju državnosti Bosne i Hercegovine imaju njene institucije. Politika u kojoj dvije osobe navodno staju ispred svojih naroda u potpunosti dezavuira postojanje institucija države. Dodiku se mora poslati jasna poruka da će na svaki pokušaj destrukcije države i njenog cijepanja, institucije države, koristeći sva zakonom i ustavom garantirana sredstva, sankcionisati takve pokušaje. U konačnici, hapšenje i procesuiranje svakoga ko bi krenuo tim putem jeste legitimna i legalna reakcija države". 

- Nažalost, mi svjedočimo da su institucije privatizirane, da se na ključna mjesta imenuju stranački poslušnici sa sumnjivim diplomama, da se sistematski uništava svaka institucija koja nije pod stranačkom kontrolom, da nam institucije vode bahati pojedinci koji ne odgovaraju nikome. Nama se kao zaštitnici i vođe nude ljudi koji aktivno učestvuju u takvom uništavanju institucija, oni koji su Dodiku i Čoviću prepustili domove naroda, koji su popustili kada se radi o NATO integracijama i drugim strateškim pitanjima - navodi se, između ostalog u NiP-ovom saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.