open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Trebaju li svi zakoni koji se donesu u Zastupničkom domu FBiH ići i na Dom naroda, šta kažu u HDZ-u?
Na sastanku klubova stranaka u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine koji je nedavno održan, pojavila se inicijativa da radi bržeg donošenja zakona u Federaciji koji su od interesa za građane, ne bi trebalo da svi zakoni koji se usvoje na Zastupničkom domu FBiH idu i prema Domu naroda FBiH. Ili da se odredi rok u kojem se zakoni nakon Zastupničkog moraju naći i na Domu naroda. Stajalište je i da se u Domu naroda FBiH razmatraju samo zakoni koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa.
15.12.2021. u 08:19
get url
text

Zatražili smo mišljenje delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Sve što pošalje Zastupnički dom mi uradimo" 

- Imamo situaciju da smo evo ušli u četvrtu godinu kako nismo implementirali izborne rezultate iz 2018. godine, a sve zahvaljujući toj nekoj blokadi koja ide iz Doma naroda FBiH. Stava sam da se ne smije nikakvim zakonima, propisima dati mogućnost nekoj političkoj grupaciji, ni nacionalnoj ni bilo kojoj, da blokira institucije države. Sve izmjene Izbornog zakona BiH, ustavnog zakonodavstva, moraju ići u pravcu funkcionalnijeg djelovanja državnih institucija i mislim da to treba biti prioritet svima. Da sumiram, sasvim sigurno u Domu naroda prava i ovo što radi Dom naroda, treba reducirati na ono što se tiče zaštite vitalnog nacionalnog interesa i da ti akti trebaju ići prema Domu naroda i svakako ne svi. Naprimjer, zakona o zabrani pušenja nema nikakve veze sa nacionalnim, niti bilo kakvim drugim pitanjem, nema potrebe da prolazi dva doma Parlamenta FBiH - rekao nam je Fahrudin Skopljak (SDA), delagat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zatražili smo i mišljenje Ive Tadića, predsjednika Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, u vezi s inicijativom da ubuduće svi zakonu usvojeni na Zastupničkom domu ne idu i na Dom naroda FBiH, već samo oni koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa.

- Ne vidim razloga za tim jer što Zastupnički dom pošalje prema Domu naroda, mi sve zakone uradimo i tu nema nikakvih problema - rekao nam je Tadić.

Naveli smo Tadiću primjer Zakona o zabrani pušenja, tačnije Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe, a koji je još u maju ove godine usvojen u Zastupničkom domu FBiH i do danas se nije našao na dnevnom redu Doma naroda FBiH.

"Nemamo parlamentarne većine" 

- Nisam u prilici da dajem izjavu. Ne znam otkud neko uopće spominje vitalni nacionalni interes. Pa u ovom i prošlom mandatu samo je bio jedan vitalni nacionalni interes. Ne znam zašto se to uopće spominje. U Domu naroda čini mi se ima 20 zakona koji čekaju, a u Zastupničkom domu ima 27 zakona koje smo mi poslali iz Doma naroda Zastupničkom koje su predlagali delegati. Nije tačno da Zastupnički dom donosi zakone, a Dom naroda ne donosi. Druga stvar, u Domu naroda imamo ozbiljan problem jer nemamo parlamentarnu većine, od 30 mi imamo 24 delegata koji čine parlamentarnu većinu i to je sporno. To treba riješiti - kazao nam je Tadić.

Razgovarali smo i sa delegatom Senadom Ahmetovićem (SBB).

- Trenutna je obaveza Doma naroda FBiH da razmatra sve zakone. S tim rješenjem se ne slažem i smatram da bi bilo bolje rješenje u budućnosti da se reguliše na način da Dom naroda FBiH raspravlja samo o zakonima koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa - mišljenja je Ahmetović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.