open-navfaktor-logo
search
Lokalitet Gojanovac
Treći planinarski pohod "1. mart - Dan nezavisnosti BiH" na Mahnjaču
Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća na spomen obilježje te odavanjem počasti poginulim žrtvama rata Željeznog polja kod Žepča u ratu devedesetih počeo je ovogodišnji, 3. planinarski pohod, "1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine" u okviru kojeg su planinari otišli do lokaliteta Gojanovac na Mahnjači.
01.03.2023. u 18:33
get url
text

Predsjednik Planinarskog društva "Mahnjača 1358" Muris Tutnjić naglasio je da ovim pohodom obilježavaju Dan nezavisnosti BiH, ali i treću godišnjicu postojanja tog društva, koje ima 90-ak članova i koje je prošle godine postalo član Federalnog saveza planinara BiH.

- Presretan sam i zahvalan svim učesnicima ovog pohoda, koji su došli u naše mjesto da zajedno obilježimo Dan nezavisnosti BiH i godišnjicu našeg društva. Hvala svim planinarima iz gradova i općina Zeničko-dobojskog, Travnika, Sarajeva i Konjica - dodao je.

Mještani Željeznog polja, koje ima 12 zaseoka i više od 4.500 stanovnika, u proteklom su ratu, za slobodu domovine, dali više od 60 šehida te 12 civilnih žrtava rata.

O doprinosu ovog kraja u proteklom ratu, svjedoči i podatak da su planinari danas, uz uživanje u prekrasnim te snijegom prekrivenim šumama i proplancima, na putu do Lovačkog doma na Gojanovcu imali priliku da toče i vodu na brojnim "hajr-česmama" na planini Mahnjači.

Tako iz jedne česme voda izvire iz mermerne ploče u obliku karte BiH, dok je drugoj ugraviran i natpis "Šta će mi škola, ako nemam državu" sagrađena u čast Samira Ibrića koji je kao devetnaestogodišnji borac Armije Republike BiH poginuo 1994. godine.

Planinari su zastajali te učenjem Fatihe odali i počast Nuri Kadušić iz sela Domislica kod Novog Šehera, koja je u ljeto 1993. godine u 80. godini života preminula u bijegu Bošnjaka iz tog kraja preko planine Mahnjače te je i ukopana pored puta, na šta danas podsjeća njen mezar.

Da ovo planinarsko društvo planira i narednih godina ugošćavati planinare iz drugih bh. gradova svjedoči i podatak da su otpočeli pripremne radove na izgradnji vlastitog planinarskog doma na lokalitetu Padež na 890 metara nadmorske visine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.