open-navfaktor-logo
search
Iz 13 škola
Trg slobode u Tuzli: Performans 2.000 učenika povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine
Na tuzlanskom Trgu slobode danas su učenici 13 škola, njih oko 2.000, prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilježili 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je samo dio aktivnosti koje su ovom prilikom održane u svim školama na području TK.
24.11.2023. u 13:46
get url
text
Puštarnje balona u zrak
Puštarnje balona u zrak

U svim lokalnim sredinama škole su priredile kulturno-umjetnički program posvećen Danu državnosti Bosne i Hercegovine i 80. godišnjici obnove bosansko-hercegovačke državnosti.

- Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine ima svoj simbolički značaj i nije samo sebi svrha. Mi želimo da naši učenici nauče da se za Bosnu i Hercegovinu vrijedi boriti. Svi želimo da ova zemlja bude napredna i svi želimo da svojim radom doprinesemo da BiH bude demokratska, ekonomski prosperitetna i zemlja u kojoj postoji vladavina zakona i da na tim principima gradimo zajedničku bolju budućnost. Svima čestitam Dan državnosti i 80 godina od obnavljanja bosanskohercegovačke državnosti - rekao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Učenica elektrotehničke škole Tuzla Monika Ostojić naglasila je da je njena škola između brojnih sadržaja odabrala tri tačke kojima su se predstavili i pridonijeli obilježavanju Dana državnosti.

- Dan državnosti za mene je prilika da se sjetim koliko sam ja ponosna na Bosnu i Hercegovinu i što nosim naše državljanstvo, ponosno pokazujem naš pasoš i pričam naš jezik - kazala je Monika pokazavši čvrsto uvjerenje da svoju budućnosti vidi u BiH.
Prema njenom mišljenju, "potreban je uporan i naporan rad i da se ovdje može ostvariti karijera i dobra budućnost".

Da su škole posljednjih godina škole shvatile ozbiljnost i potrebu da se promoviše Bosna i Hercegovina kao država i da se domoljublje razvija kod učenika od prvog razreda potvrdila je direktorica Osnovne škole "Novi Grad" Sabina Jogunčić.

- Evo danas smo se ovdje okupili da pokažemo koliko za nas znači 25. novembar. Koliko škole promovišu domoljublje - kazala je direktorica Jogunčić.

Učenik Gimnazije "Meša Selimović" Faruk Zahirović bio je među učenicima koji su se odazvali pozivu da se svečano obilježi ovaj praznik.

- Svake godine u našoj školi se trudimo na što bolji način obilježiti ovaj datum jer je svima značajan pa čak i omladini koja tad nije ni bila rođena, ali svi osjećamo tu poveznicu sa sutrašnjim datumom - kazao je Zahirović.

Za učenicu Građevinsko geodetske škole Tuzla Eminu Mujkanović, Dan državnosti je jedan od najvažnijih događaja u Bosni i Hercegovini.

- Velika mi je čast što sam, evo, imala priliku da stanem ovdje i da dam izjavu u ime naše škole i svih učenika koji su se okupili da svima poželim sretan Dan državnosti - rekla je Emina Mujkanović.

Nakon kulturno-umjetničkog programa učenici su u zrak pustili 80 balona koji su simbolično predstavili 80. godišnjicu obnove bosansko-hercegovačke državnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.