open-navfaktor-logo
search
Podsjećanje
Tri decenije od stravičnog zločina u Ahmićima: Ezan za sabah bio je znak za napad HVO-a, ubili su 116 bošnjačkih civila
Sutra se navršava 30 godina od stravičnog ratnog zločina u Ahmićima. Tog 16. aprila 1993. godine u ranim jutarnjim satima, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići i izvršile pokolj nad nedužnim bošnjačkim civilnim stanovništvom.
15.04.2023. u 09:22
get url
text

Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti.

Pravomoćno je potvrđeno da je "Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om", te "rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a."

Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Centar za žene žrtve rata ROSA Zagreb, Centar za građansku hrabrost Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo, Ženska mreža Hrvatske u povodu 29. godišnjice ratnih zločina u Ahmićima pokraj Viteza, uputili su javnosti zajedničku izjavu.

Oni zahtijevaju od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da se javno distanciraju od ratnih zločina počinjenih u Ahmićima.

-Tražimo jasno formulirano izvinjenje i imenovanje jedne ulice ili trga u Zagrebu po žrtvama Ahmića. Tek kad ratni zločin u Ahmićima postane dijelom hrvatskog obrazovnog sistema, biti ćemo u mogućnosti reći da smo na tragu pravde, odgovornosti i izgradnje mira. Krivnja za zločin je individualna, ali istina o ratnim zločinima kolektivna je, naša, odgovornost – stoji u zajedničkom zahtjevu.

Tim povodom danas na Trgu bana Josipa Jelačića, u 12 sati održat će se protestno stajanje u znak sjećanja na žrtve Ahmića.

U 17 sati u zagrebačkom Kulturno-informativno centru (KIC) organizira se prikazivanje video dokumentacije koja je dio interaktivnog narativa Ahmići – 48 sati pepela i krvi, produkcija SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu.

Prikazivanju će uslijediti razgovor koji će moderirati novinarka Snježana Pavić, a sudionici i sudionice su Mina Vidaković, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu, mirovna aktivistkinja Ana-Marija Raffai, Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND), filozofkinja i sveučilišna profesorica Nadežda Čačinovič, te profesor historije Marko Fuček.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.