open-navfaktor-logo
search
Ko pregleda pacijente
Tri doma zdravlja u KS nemaju nijednog pulmologa, a Vranić poslao pet u penziju
Tri doma zdravlja - Stari Grad, Hadžići i Ilijaš - trenutno nemaju nijednog pulmologa, pa se pacijenti upućuju u najbliže zdravstvene ustanove - Centar, Ilidža i Vogošća, gdje također radi po jedan specijalista.
22.01.2022. u 21:39
get url
text

- Trenutno je takva situacija. Pacijenti se iz tih domova zdravlja upućuju u najbliže ustanove na preglede. Jednostavno smo u takvoj situaciji i moramo raditi sa onim šta imamo – kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

VEZANI TEKST - JU Dom zdravlja KS ostaje bez pet pulmologa; Selimić: Neshvatljiv je potez ministra Vranića

Do 31. decembra prošle godine JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo imala je 16 pulmologa, ali ih je od 1. janaura ostalo 11, nakon što je Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, donio odluku da pet specijalista, koji se bave bolestima pluća i disajnog sistema, pošalje u penziju.

- Koliko znam, četverici od tih pet pulmologa koji bi trebali u penziju krajem marta, ponuđen je ugovor o radu na tri mjeseca i oni su to prihvatili i potpisali. Nama su pulmolozi nasušna potreba, a odlaskom u penziju pet specijalista dobro je narušen rad u JU Dom zdravlja KS. Nama bi oni trebali na što duže vrijeme, ali naša zdravstvena ustanova o tome ne može odlučivati. To je posao Vlade KS, odnosno nadležnog ministarstva. Treba znati da smo u ovakvu situaciju došli zbog neadekvatnog raspisivanja specijalizacija u pravo vrijeme – navodi Šarkić.

Kako je Vraniću palo na pamet da u jeku pandemije i u situaciji kada je, zbog omikron varijantnog soja koronavirusa, gripe i sezonskih prehlada, od kojih najviše stradaju disajni organi, najveći pritisak upravo na primarnu zdravstvenu zaštitu, pošalje trećinu pulomoga u penziju, samo on zna.

U JU Dom zdravlja KS kažu "kako je to pitanje za ministra Vranića", te da bi oni najviše voljeli da već naredne, 2023. godine, kada se sa specijalizacije, koja traje šest godina, od ukupno pet, vraćaju tri specijalista, premoste problem nedostatka pulmologa.

- Nama se tri pulomologa vraćaju sa specijalizacije naredne godine, a onda jedan 2024. i još jedan 2025. To znači da bi nam u ovoj godini situacija poprilično mogla biti napeta. Specijalizacija dugo traje, možda treba pitati i Katedru i profesore, da li se tu nešto može napraviti. U perspektivi možda se to može dinamizirati da se vremenski period specijalizacije smanji jer šest godina je zaista puno – dodaje Šarkić.

No, nije samo problem sa nedostatkom pulmologa. Šarkić ističe da JU Dom zdravlja KS trenutno nedostaje 40 ljekara porodične medicine.

- Trenutno je ogroman pritisak pacijenata na primarnu zdravstvenu zaštitu i mogu reći da se teško nosimo sa situacijom. Od ranije smo kadrovski devastirani, a situaciju pogoršava i činjenica što dnevno imamo oko 100 ljudi koji su van sistema, najčešće zbog obolijevanja od COVID-19 – kazao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.