open-navfaktor-logo
search
Vrijeđao i muslimane
Triput uhapšen, državljanin BiH promijenio ime i ratuje za Rusiju
Znate li svirati na violini, pitao je Muzikant Saša, kako se na ruskoj društvenoj mreži VKontakte predstavlja Ljubiša Božić ili Aleksandar Velimirović, državljanin Bosne i Hercegovine koji je na ukrajinskom ratištu. 
15.05.2023. u 15:49
get url
text
Ljubiša Božić
Ljubiša Božić

Rođeni Banjalučanin, ranije osuđen i više puta uhapšen u BiH, koji je službeno u policiji u Banjoj Luci promijenio identitet, violinom aludira na pripadnost paravojnoj ruskoj grupi Wagner, nazvanoj po kompozitoru iz 19. vijeka, odgovarajući na pitanje zašto se zove Muzikant.

Od 14. novembra na ruskoj društvenoj mreži VKontakte objavljuje fotografije u vojnim uniformama, videa na kojima se vide maskirane osobe koje koriste oružje, ali i pakete s hranom i drugim potrepštinama za koje navodi da su namijenjeni ruskoj vojsci u Ukrajini.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže:

- Vratit ću se u Bosnu kad ne bude granica između nas, tj. kad sve bude "po ruskom"

U Ukrajinu je, prema saznanjima RSE iz dva sigurnosna izvora, otišao u proljeće 2022. godine. I prema vlastitom priznanju, Božić / Velimirović je već godinu dana na ukrajinskom frontu ili u Rusiji. Pridruživanje stranim vojskama je kažnjivo u BiH.

Tokom videopoziva s RSE, Velimirović je sve vrijeme nosio masku. Vidjele su mu se samo oči i vojna uniforma bez jasno uočljivih oznaka.

Krajem novembra 2022. Radio Slobodna Evropa je iz dva sigurnosna izvora u BiH saznao da je Ljubiša Božić jedan od sedam bh. državljana na ukrajinskom ratištu. Više informacija o njegovom boravku nije bilo.

VEZANI TEKST - Procurio dokument: Srbija pristala naoružati Ukrajinu?

Međutim, Božić je od ranije poznat policijskim agencijama u BiH. Prvi problem sa zakonom, kako je utvrdio RSE, bio je 2010. godine. Zbog otmice je osuđen na dva mjeseca zatvora i odslužio je kaznu, saznao je RSE.

Ko je bio žrtva otmice i drugi detalje o ovom slučaju nije bilo moguće pronaći, jer je kazna brisana iz evidencije, u skladu s Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Osude na kaznu zatvora do jedne godine brišu se iz kaznene evidencije kad proteknu tri godine od dana izvršene kazne – pod uvjetom da osuđeni za to vrijeme ne učini novo krivično djelo.

Iz Osnovnog suda Gradiška su naveli da ne mogu dati detalje presude, jer "bi to bilo protivno Zakonu o krivičnom postupku".

Drugi problem Božić, kasnije Velimirović, imao je u junu 2016. kad je uhapšen jer je vrijeđao vjernike muslimane ispred džamije u Banjoj Luci. Božić je, javili su mediji, kažnjen prekršajno s 200 KM (100 eura), a Nezavisne novine su javile da se putem ovog medija izvinio zbog ispada. Iz MUP-a RS-a nisu mogli dati više detalja ni o ovom slučaju, jer je riječ o "prekršajnoj prijavi" i u tom slučaju nisu dužni davati više informacija.

Treći put kad je uhapšen dovodio se u vezu s ratovanjem u Ukrajini. Na Aerodromu u Sarajevu, 20. septembra 2020., uhapsila ga je Granična policija BiH nakon čega je predan u nadležnost Sudske policije RS-a.

VEZANI TEKST - Ukrajina sinoć dronovima pokušala napad na Putinovu rezidenciju u Kremlju

Iz Sudske policije RS-a su za RSE rekli da su postupili po Naredbi Osnovnog suda Banja Luka, za raspisivanje potjernice za licem Ljubišom Božićem.

- Tom prilikom smo navedeno lice preuzeli od pripadnika Granične policije BiH, koji su ga prethodno lišili slobode, nakon čega smo ga isti dan sproveli i predali u Kazneno-popravni zavod Banja Luka - napisali su iz Policije.

Osnovnog suda u Banjoj Luci su, nakon nekoliko upita, kazali da "nisu u mogućnosti utvrditi po kojoj potjernici je Sudska policija Republike Srpske dana 20. septembra 2020. godine postupila, jer je za imenovanim u više predmeta (otmica i prekršaji) raspisana potjernica". Istog dana Božić je ispitan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja inače postupa u slučajevima sumnje na sudjelovanje na stranim ratištima. Iz SIPA-a su nakon više upita odgovorili da je Božić saslušan u svojstvu osumnjičene osobe, nakon čega je uz izvještaj predan Tužiteljstvu BiH na postupanje.

Iz Tužilaštva su rekli da je donesena naredba o obustavi istrage u ovom slučaju.

- Odluka je donesena, jer nije bilo dovoljno dokaza o počinjenju kaznenog djela. Dokazi su se sastojali, uglavnom, od posrednih saznanja i teško provjerljivih informacija na društvenim mrežama - napisali su u odgovoru i dodali da se u slučaju novih dokaza ili informacija, istraga može ponovo pokrenuti.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.