open-navfaktor-logo
search
Jedinstveni događaj
Trka/šetnja za ozdravljenje u Sarajevu: Hiljade ljudi iz svih dijelova BiH u borbi protiv karcinoma dojke
"Race for the Cure" (Trka/šetnja za ozdravljenje) održana je danas u Sarajevu gdje je hiljade žena, djece, ali i muškaraca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine još jednom željelo ukazati na važnost podizanja svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.
25.09.2022. u 13:53
get url
text

{$galerijaFotografija}

U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Otkrivanje bolesti, zatim liječenje, hemoterapije i proces koji nastupa nakon terapija mukotrpan je i veoma težak. Ipak, mnogo je onih koje se izbore i nastave da žive s osmijehom na licu. Kako kažu, nakon toga počinju više da uživaju u životu i svemu što im on pruža.

Ispred Sarajevo City Centra danas su se okupile hiljade žena i muškaraca svih uzrasta, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kako bi podržali borbu protiv karcinoma dojke. Nela Hasić, direktorica Udruženja "Zajedno smo jedno", koje organizira sada već tradicionalnu "Trku za život", kazala je da je danas veliki praznik.

- Slavimo život, takmičimo se u dobru. Za razliku od nekih drugih događaja, mi smo se zaista ovdje okupili s dobrom emocijom, promovišemo dobre stvari. Cijela Bosna i Hercegovina je ovdje. Više od 50 autobusa je došlo iz cijele BiH. Ovdje su učesnice iz sigurno 40 gradova i mjesta. S nama je danas i 500 žena u roze majicama koje su operisale karcinom dojke - istakla je Hasić.

Kampanja veoma uspješna, prikupili dosta novca

Kazala je kako su kroz kampanju karcinom dojke stavili na dnevni red.

- U posljednjih 1,5 mjesec dosta se pričalo o tome, kampanja je veoma uspješna, prikupili smo dosta sredstava. Prema mom posljednjem saznanju, registrovano je oko 7.500, 8.000 ljudi. Ali to ću znati kada se sve završi - pojasnila je Hasić.

Kako je kazala, ne zna se tačno koliko je žena u BiH oboljelo od karcinoma dojke.

- Kod nas je postoji registar, ali znamo da svake godine oboli oko 1.300 žena. Znamo da oko 500 žena izgubi borbu - poručila je Hasić.

Jedna od žena koje su pobijedile karcinom dojke je i Hasija Kahvedžić (49) iz Gračanice.

- Imala sam 45 godina kada sam oboljela. Primala sam hemoterapije, a 2019. sam imala operaciju kada mi je odstranjena dojka. Imala sam 25 zračenja, ali sam ih dobro podnijela. Sada se jako dobro osjećam, svakih šest mjeseci idem na kontrole - ispričala je Kahvedžić.

Svim ženama je poručila da budu bolje prema sebi.

- Da prema sebi ne budu zle i da se kontrolišu. Dužnost svake žene koja napuni 35 godina je da uradi ultrazvuk i mamografiju. To je zbog nje. To je borba. Popravljam imunitet, svakodnevno se borim - izjavila je Kahvedžić.

"Trka/Šetnja za ozdravljenje" se u BiH održava od 2008. godine, a svake godine priključi joj se sve veći broj učesnika, koji svojim saosjećanjem i aktivnim učešćem u simboličnoj trci za život rade na osnaživanju zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

"Race for the Cure" je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost s njima, porodice, timove učenika, poznate ličnosti, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke.

Podizanje svijesti o karcinomu dojke

Organizacija "Think Pink - Zajedno smo jedno" je jedna od najuspješnijih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena.

Organizacija je nastala kao rezultat zajedničke saradnje između JDC i Susan G. Komen 2004., koja podrazumijeva niz različitih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o karcinomu dojke i promocije zdravlja svake žene bez obzira na finansijsku situaciju, nacionalnu pripadnost ili obrazovanje. U januaru 2017. godine program prerasta u nacionalno bosansko-hercegovačko udruženje "Think Pink - Zajedno smo jedno".

Kroz uplatu simbolične registracije od 10KM građani pomažu da se podiže svijest o karcinomu dojke te učestvuju u Trci/šetnji za ozdravljenje "Race for the Cure". Kompletan iznos od registracija usmjerava se za mamografske preglede u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine, kao i za paketiće za svaku novooperisanu ženu.

Trka/šetnja za ozdravljenje "Race for the Cure" je najveći sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja. U Evropi, zahvaljujući "Race for the Cure" organizacije koje pružaju podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke prikupljaju sredstva i podižu svijest o ovom oboljenju. Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom da radi o najučestalijem karcinomu kod žena.

AA-20220925-28985805-28985796-RACE_FOR_THE_CURE_U_SARAJEVU_HILJADE_UCESNIKA_IZ_SVIH_DIJELOVA_BIH_U_BORBI_PROTIV_KARCINOMA_DOJKE.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.