open-navfaktor-logo
search
Šta je cilj RS-a
Trnka: Entiteti nisu države, a jedino države imaju granice
Entiteti nisu države, a jedino države imaju granice, kaže profesor ustavnog prava Kasim Trnka, komentarišući nalog Narodne skupštine RS-a Vladi za nastavak razgovora sa Federacijom BiH o "definisanju granične linije" između ta dva entiteta unutar države Bosne i Hercegovine.
19.02.2020. u 07:30
get url
text

Ovaj zaključak Skupština RS-a donijela je u ponedjeljak (17. februara) na posebnoj sjednici, a u zaključku se ističe kako je to pitanje definisano u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Kasim Trnka kaže kako je Aneksom II definisan termin "međuentitetska linija razgraničenja", koja je i utvrđena istim tim aneksom, s tim što se, dodaje, dogovorom entiteta mogu napraviti neke manje korekcije, koje olakšavaju život građanima. Sve to uz posredovanje nekadašnjih NATO snaga u BiH - SFOR-a, a sada snaga EU-a - EUFOR-a, koje su naslijedile SFOR u BiH.

Nakon sklapanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH, bila je formirana komisija koja je trebala odrediti međuentitetsku liniju, ali to nikada nije urađeno.

-Nekada je ta entitetska linija razgraničenja prolazila na Dobrinji (naselje u Sarajevu) ljudima kroz stanove, pa je kuhinja bila u jednom entitetu, a spavaća soba u drugom. To su bile minimalne korekcije, a i za to je međunarodna zajednica morala dati svoju saglasnost. Ovo je potpuno bespredmetan zaključak i nadam se da Federacija BiH neće reagirati na takvo nešto - navodi profesor Trnka, iznoseći svoje mišljenje o namjerama koje se, kako kaže, kriju iza tog zaključka.

-Očigledno je kako se ovim vrše pripreme za navodno državno osamostaljivanje Republike Srpske, pa, kao, treba ona sad unaprijed da definiše gdje su njene granice. Treba se podsjetiti da je prvobitni Ustav Republike Srpske, koji je definisao taj entitet kao državu srpskog naroda, govorio i o granicama, međutim Ustavni sud je 2000. godine ukinuo tu ustavnu odredbu i naglasio upravo to da entitet nema granicu, nego da se mora upotrebljavati termin međuentitetsko razgraničenje, što je dejtonski izraz - ističe Trnka za Radio Slobodna Evropa

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.