open-navfaktor-logo
search
Profesor ustavnog prava
Trnka o Dodikovom maštanju o raspadu države: Podrška NATO-a BiH je i znakovita poruka Moskvi i Beogradu
Zbog po ko zna koji put izrečenih najava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o disoluciji i raspadu države moraju reagovati ne samo visoki predstavnik, već potpisnici i garanti Dejtonskog sporazuma jer se radi o antidejtonskom činu, kaže za Faktor Kasim Trnka, profesor ustavnog prava. 
27.07.2021. u 10:59
get url
text

VEZANI TEKST - Trnka: Ne postoji nijedan osnov da RS krene putem Kosova, Vučić zamajava javnost

Trnka smatra da je na potezu Zapad.

- Zapadne zemlje podržavaju BiH, za razliku od Rusije koja kontinuirano radi na destabilizaciji naše države. U ovih nekoliko turbulentnih dana bilo je raznih reakcija, ali je jedna, čini mi se, prošla nezapažena.

Naime, NATO je poslao snažnu i jasnu poruku kako podržavaju teritorijalni integritet BiH i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela.

Ovo je veoma znakovita poruka, i siguran sam da su je kao takvu shvatili u Rusiji i Srbiji - ističe Trnka.

VEZANI TEKST - NATO: Poricanje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo

Predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH do daljnjeg neće učestvovati u njihovom radu. Trnka naglašava da uprkos svemu moraju reagovati državne institucije.

- Radi se o antiustavnom djelovanju. Institucije BiH moraju reagovati, najprije Tužilaštvo koje je dužno da pokrene istragu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.