open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
"Trojci", HDZ-u i SNSD-u se žurilo: Nedavno usvojene izmjene Zakona o strancima, sad se traže njegove dopune
Dva mjeseca nakon što su u Parlamentranoj skupštini Bosne i Hercegovine usvojene izmjene i dopune Zakona o strancima po hitnom postupku, gdje parlamentarna većina nije dozvolila ulaganje amandmana, stigao je zahtjev za dopunu ovog zakona.
14.11.2023. u 08:14
get url
text

VEZANI TEKST - Usvojene izmjene zakona o strancima i vinu, koji se usklađuju s pravnom stečevinom EU-a

Dopunu je uputio zastupnik NiP-a Nihad Omerović, stranke koja je dio parlamentarne većine ("Trojke", SNSD-a i HDZ-a). I on traži usvajanje po hitnom postupku.

Dopune Zakona o strancima tiču se viza za dugoročni boravak, odnosno prikupljanja i obrade zahtjeva za njihovo izdavanje, i sadržane su u jednoj rečenici.

Omerović je u objašnjenju naveo da Bosna i Hercegovina u većem broju zemalja nema ambasade ni konzulate pa bi bilo "produktivno dogovoriti saradnju s počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i vanjskim pružaocem usluga koji bi učestvovao u prikupljanju zahtjeva za izdavanje vize za dugoročni boravak i prikupljanju biometrijskih podataka" bez da podnosilac zahtjeva putuje u najbliže zemlje gdje se nalaze ambasade ili konzularna predstavništva BiH.

- U parlamentarnoj većini donošenje zakona izgleda smatraju kao nešto što treba svaki dan da se radi. Usvojen je Zakon o strancima bez mogućnosti ulaganja amandmana, i sada su se sjetili da imaju problem. To je vrlo neozbiljno ako smo prije mjesec razmatrali zakon i govorili da se određene stvari mogu popraviti, ali većini se žurilo da dobiju pozitivno mišljenje Evropske komisije – istakao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - BiH će otvoriti pregovore o pristupanju EU kada se ispune uvjeti, problem neustavni zakoni u RS-u

Kazao je da je većina htjela da "nabere zakona" ne ulazeći u kvalitet.

- Evo šta smo dobili. Ni pozitivnog mišljenja ni kvalitetnih zakona. Na primjer, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje su usvojene su neprovodive – dodao je Špago.

Kada su krajem augusta u Zastupničkom domu usvajane izmjene i dopune Zakona o strancima, opozicija je negodovala jer je propisano da "evropski" zakoni moraju ići po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri. Negodovali su jer nije bilo omogućeno ulaganje amandmana, ali i zato što su od momenta dobijanja zakona do sjednice doma imali samo vikend i nije bilo vremena da ga iko detaljno pročita. Tada je rečeno i da su pola sata prije početka sjednice stigle primjedbe nekih međunarodnih organizacija, ali dopune zakona koje je rpedložio Omerović tiču se samo jedne tačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.