open-navfaktor-logo
search
Nezakonito imenovanje
"Trojka" bi da smjenjuje direktore, dok Vranić uhljebljava političkog direktora SDP-a
Nerin Dizdar (SDP), Benjamin Bejtović (NS) i Belma Kapo (SDP), oštetit će budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 75.000 KM, saopćili su iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
30.05.2022. u 09:07
get url
text

VEZANI TEKST - Vranićev monolog i recitacija, došli su i sufleri iz stranke: Omikron je mačiji kašalj, pređimo na politiku...

- Pred početak press konferencije održane 21. 01. 2021. godine, prisutni su zabilježili tople zagrljaje ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića sa stranačkim kolegom Nerinom Dizdarom, koji mu je i donio napisani tekst, koji je onda Vranić pročitao. Nerin Dizdar je magistar humanističkih nauka, pa je logično pitanje kakve veze on ima s oblašću zdravstva? Odgovor ima njegov stranački kolega, ministar Haris Vranić koji je Dizdaru omogućio nezakonito imenovanje u Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Nema ništa novo u stranačkim uhljebljavanjima koja provodi "Trojka", ali Dizdarov slučaj ipak je komplikovaniji - saopćili su iz SDA Sarajevo.

Kako dodaju, prema dostupnim podacima, ministar zdravstva je 26. 03. 2021. godine raspisao javni oglas za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

- Nakon toga Vlada je na 20. sjednici održanoj 29. 04. 2021. godine donijela Rješenje o imenovanju komisije za nominiranje predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Za predsjednicu je imenovana Amra Isić, inače sekretar Ministarstva zdravstva i osoba od najvećeg povjerenja ministra Vranića, poznata po spremnosti da ispunjava sve njegove želje i zahtjeve, za šta je nagrađena članstvom u desetak stalnih i plaćenih komisija. Dizdar jeste najviše rangirani SDP-ov član Upravnog odbora ZZO-a KS, ali nije i jedini. Tu su još Belma Kapo, također iz SDP-a i Benjamin Bejtović iz Naše stranke, u čijoj privatnoj klinici je operisana djevojčica Džena Gadžun, koja je u teškom stanju dovezena na KCUS, gdje je i preminula - naveli su u saopćenju.

Naknada za članstvo u Upravnom odboru je, kako dodaju, utvrđena Zakonom o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo i iznosi oko 400 KM neto.

- Ništa ne bi bilo sporno da se prilikom ovog imenovanja nekome nije potkrala greška u evaluaciji pristiglih prijava, ili je neko dao lažnu pisanu izjavu za potrebe konkursa. Naime, odredbama člana 2. stav. 1. tačka g) Odluke o kriterijima za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, čiji osnivač je Kanton Sarajevo ("Službene novine KS" 25/16 i 22/19) je utvrđeno da za predsjednika i člana Upravnog odbora Zavoda može biti imenovan kandidat koji ispunjava i uvjet "da nije na funkciji u političkoj stranci, u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine" - navode iz SDA Sarajevo.

U javnom pozivu od 26. 03. 2021. godine, dodaju u saopćenju, od kandidata je traženo i da dostave izjavu potpisanu i ovjerenu od strane nadležnog organa, koja potvrđuje da nisu na funkciji u političkoj stranci, u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine.

- Prema javno dostupnim informacijama, Nerin Dizdar je politički direktor Socijaldemokratke partije BIH (SDP), Kapo je bila na listi SDP-a, a Bejtović je član Predsjedništva Naše stranke i član njenog Savjeta za zdravstvo, pa je pitanje kako su svi oni uz visoke stranačke funkcije mogli biti imenovani na pozicije u UO, iako su morali dostaviti potpisanu i ovjerenu izjavu o stranačkoj (ne)pripadnosti?! ističu iz SDA Sarajevo i dodaju:

- Medutim, svi oni su na nezakonit način pribavili imovinsku korist i do sada oštetili budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za više od 15.000 KM. Taj iznos povećava se svakog mjeseca za 500 KM, pa je lahko izračunati da bi šteta po budžet Zavoda mogla preći iznos od 75.000 KM. Pri tome je nevažno jesu li Dizdar, Kapo i Bejtović obmanuli Komisiju, ili je Amra Isić zloupotrijebila položaj i ovlaštenja, ili je ministar Vranić dao nezakonit prijedlog, koji je usvojila Vlada KS. Jasno je jedino to da je "Trojka" svojom lažnom antikoruptivnom agendom iznevjerila građane Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.