open-navfaktor-logo
search
Opozicija protiv
"Trojka" i HDZ idu na izmjenu Poslovnika FBiH, opozicija kaže da hoće na silu da imenuju Marina Vukoju
U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine "Trojka" i HDZ sa strankama koje čine koaliciju uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Poslovnika Zastupničkog doma FBiH, potvrdio je za Faktor Admir Čavalić, šef Kluba zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu FBiH.
10.11.2023. u 16:26
get url
text

"Trojka" i HDZ po svaku cijenu žele u Ustavni sud Bosne i Hercegovine instalirati Marina Vukoju bliskog HDZ-u. Do sada to nisu mogli jer su članovi Komisije za izbor i imenovanje ovog Doma iz opozicije odbijali prisustvovati sjednici dok se ne nastavi četvrta sjednica iz marta. Osim toga, opozicija insistira da u Zastupnički dom FBiH na glasanje pošalje lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH a ne samo ime jednog kandidata, kako žele "Trojka" i HDZ, Vukoje.

- Dobili smo danas taj prijedlog "Trojke" i HDZ-a sa koalicionim strankama, što je očekivano nakon zaključka koji je donesen na prošloj sjednici koji smo problematizirali. E sada imamo dvije dimenzije ovih izmjena Poslovnika. Prva se evidentno odnosi na forsiranje procedure koja ima manjkavosti izbora sudije Ustavnog suda BiH iz FBiH i jasno je da se to želi postići kroz narušavanje integriteta radnih tijela Federalnog parlamenta.

Nekakav se model koristi automatizma što zaista nema smisla i teorijski pretpostavlja da će u radno tijelo, primjera radi, za zdravstvo ući neko ko nema doticaja sa tom materijom, samo se prati pozicija na listi. To je loše jer se narušava dignitet Federalnog parlamenta, Poslovnika i generalno koncept neutralnosti Poslovnika - govori Čavalić.

Kaže kako je i druga dimenzija predloženih izmjena Poslovnika zastrašujuća.

- Pored toga što se ovo na silu radi u vezi sa izborom sudije Ustavnog suda BiH, značajno se ograničavaju prava zastupnika, prije svega sloboda izražavanja u Parlamentu. I tu prije svega mislim na ograničavanja izlaganja, pojedinačnih izlaganja, pa čak i replike se ograničavaju. Čak se vrlo lukavo stavlja da se na kraju svi izjašnjavamo o tačkama, da to ne bude nakon svake tačke dnevnog reda, izuzev ako predsjedavajući ne insistira na drugačijem.

Ove izmjene Poslovnika odražavaju nestabilnost većine pa niko neće biti na tim raspravama onda na kraju svi ulaze u salu i treba da klikaju, da glasaju. Ne samo da se na ovaj način ograničava sloboda govora opozicionih zastupnika, indirektno se na ovaj način dovode u red i zastupnici iz većine na način da ne bi eventialno pravili vlastite akrobacije na pojedinačnim tačkama. I po pitanju izlaganja i glasanja. Nadam se da ćemo zaustaviti ovo - kazao je Čavalić.

Upitali smo kako će zaustaviti neustavne izmjene Poslovnika.

- U demokratiji postoji nešto što je Ustav i zakon, mislim da bismo testirali i ustavnost izmjena Čekamo da dođe na dnevni red. U parlamentarnoj je proceduri. Najranije što se može staviti jeste na redovnoj sjednici 28. novembra a 22. novembra je nastavak četvrte sjednice - govori Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.