open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
"Trojka" i HDZ povukli sa dnevnog reda tačku u vezi promjena Poslovnika, zasad ništa od imenovanja Vukoje
Stranke "Trojke", SDP, NS i NiP te HDZ povukli su sa dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika ZDPFBiH, čime bi se otvorila vrata imenovanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.   
28.11.2023. u 15:29
get url
text

VEZANI TEKST - Mešalić: "Trojka" i HDZ žele na sjednici po svaku cijenu progurati izmjene Poslovnika, lobiraju kod članova Komisije

Razlog jer ovaj prijedlog nije razmatrala Zakonodavno - pravna komisija, jer nije bilo kvoruma. Iako je bilo pojedinih zastupnika vladajuće koalicije koji su tvrdili da će se uprkos svemu razmatrati Poslovnik to se ipak nije desilo, jer je neko mudriji shvatio da bi to bilo kršenje Ustava FBiH.

"Trojka" i HDZ imali su namjeru promjenam Poslovnika popuniti Komisiju za izbor i imenovanje, kako bi se u konačnici izabrao HDZ–ov kandidat Vukoja za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Nije prošao i povučen je sramni Prijedlog o izmjenama i dopunama Poslovnika ZD Parlamenta FBiH (Trojke, HDZ-a, HDZ 1990, PDA) kojim se namjeravala ukinuti parlamentarna demokratija, kojim bi se ograničio broj diskusija, replika i pitanja za aktualnu vlast, a u konačnici i izvršiti imenovanje sudije Ustavnog suda BiH Marina Vukoje. Sramni prijedlog je povučen.

Ne želimo nametnuta Radna tijela a ni nametnute odluke od nametnute i oktroisane vlasti u FBiH - objavio je Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu.

Pored ove tačke, povučen je i Prijedlog zakona o korištenju dijela prihoda preduzeća ostvarnog korišćenjem hidroakumulacionih objekata. Obrazloženje predlagača je bilo da su potrebne dodatne konsultacije o tom aktu.

Iz najavljenog dnevnog reda su na kraju povučeni također Prijedlog Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u FBiH i Prijedlog Zakona o poticanju razvoja male privrede u FBiH. Sve su to akti koje je prethodno morala da razmotri i Zakonodavno-pravna komisija, ali njena sjednica nije održana danas jer nije bilo kvoruma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.