open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
"Trojka" i HDZ trenutno nemaju većinu u Komisiji da predlože Vukoju za Ustavni sud BiH
U Komisiji za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine "Trojka" i HDZ nemaju kapaciteta da izglasaju Marina Vukoju, bliskog HDZ-u, za jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
04.07.2023. u 11:34
get url
text

Kako nam je potvrđeno u Zastupničkom domu FBiH, zastupnici HDZ-a Feliks Vidović i Antonio Sesar su podnijeli ostavke na zastupničke mandate. Njih dvojica su ujedno bili i članovi Komisije za izbor i imenovanje.

- Prema informacijama koje smo dobili, zastupnici Feliks Vidović i Antonio Sesar podnijeli su ostavke Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na svoje zastupničke mandate - rečeno nam je u Zastupničkom domu FBiH.

Zastupnik Eldar Čomor (SDA) u Zastupničkom domu FBiH i član Komisije nam je kazao kako je znao za ostavku Vidovića, ali ne i Sesara.

- S obzirom na to da je eto i Sesar podnio ostavku sada "Trojka" i HDZ nemaju dovoljno ruku da izglasaju Vukoju za kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Treba im minimalno šest ruku, a oni imaju pet, jednu iz HDZ-a, dvije SDP-a i po jednu NiP-a i Naše stranke. S druge strane je nas četvero koji se zalažemo da u Zastupnički dom FBiH ide na glasanje lista uspješnih kandidata - govori nam Čomor.

Zastupnica Dajana Čolić (DF) članica Komisije za izbor i imenovanje kaže da do sada nisu dobili poziv za sjednicu Komisije.

- Vjerovatno sjednice neće ni biti. Ponavljam, za mene je logično da na Zastupnički dom FBiH ide na glasanje lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, a ne samo jedan kandidat - govori Čolić.

Marin Vukoja, prvorangirani na listi uspješnih kandidata, kadar je blizak HDZ-u i ukoliko bi bio izabran za sudiju Ustavnog suda BiH, na toj funkciji bi bio 20 godina, do svoje 70. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.