open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
"Trojka": Napadi na povratnike moraju biti sankcionirani, očekujemo i jasnu reakciju političkog vrha RS-a
Povodom sve učestalijih napada na povratnike, zajedničkim saopštenjem oglasili su se Naša stranka, SDP i NiP. Oni smatraju da su napadi ohrabreni podizanjem tenzija u čemu obilato učestvuju rukovodeće strukture RS-a.
04.09.2023. u 17:59
get url
text

VEZANI TEKST - Feštali sa Dodikom i Trivić, pa vraćajući se pijani napali povratnika: "Onako 'nabrijani' pretukli bi i za disanje"

Iz Naše stranke, SDP-a BiH i Naroda i pravde navode kako učestali napadi na povratnike moraju biti adekvatno procesuirani.

- Sve učestaliji napadi na povratnike u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj ohrabreni su nerješavanjem slučajeva prethodnih napada i njihovim nekažnjavanjem. Posebno zabrinjava činjenica da mjesecima nema napretka u istrazi o napadu na bračni par Memišević u Višegradu  te izostanak adekvatne reakcije najviših zvaničnika u RS-u na slučaj u Zvorniku u kojem su policajci pretukli maloljetnika. Insistiramo da se pravosudni i policijski organi što prije posvete svom poslu i da vrate osjećaj sigurnosti u povratničke domove - navodi se u saopćenju "Trojke".

Adekvatna zastupljenost povratnika Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS nužan je korak ka vraćanju povjerenja i osjećaja sigurnosti kod hiljada građana koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Popunjenost Ministarstva unutrašnjih poslova RS mora se uskladiti sa jasnim propisima ustava i zakona. Napadi na povratnike morali bi biti tretirani s posebnim obzirom i efikasnošću čime bi se poslala jasna poruka da nasilje neće biti tolerisano i da će svaki počinilac biti kažnjen. Izostaje i osuda ovakvih napada od strane političkog vrha RS-a, a takva šutnja, odbijanje da se napadnuti povratnici posjete i da im se pruži podrška podstiču osjećaj da se na takve napade gleda blagonaklono - dodaju iz "Trojke" uz napomenu da su najviši zvaničnici FBiH uvijek jasno reagirali kada je dolazilo do sličnih incidenata u ovom entitetu što je dijelom i doprinijelo da oni budu rijetka pojava.

VEZANI TEKST - Napadi na Bošnjake u RS-u učestali, policija ih ne štiti, tužilaštva i sudovi ne kažnjavaju napadače, šta radi vlast?

Iz Naše stranke, SDP-a BiH i Naroda i pravde poručuju da su napadi ohrabreni i dizanjem političkih tenzija, koje, prije svega, dolaze od političara iz RS-a i to s najviših nivoa vlasti.

- Neprekidna dehumanizirajuća retorika, insistiranje na otcjepljenju entiteta i dovođenje u pitanje države BiH za posljedicu ima stvaranje atmosfere straha, mržnje i nasilja. Za posljedicu to ima napade na povratnike, njihove kuće i drugu imovinu. Insistirat ćemo da se ulože ozbiljni napori da se nasilnici privedu i najstrožije kazne, a prva prilika kojom ćemo ukazati na važnost ovog pitanja je sastanak koalicije na državnom nivou u srijedu. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo sigurnosti BiH, iako nemaju operativne nadležnosti, ovo pitanje mogu dodatno apostrofirati. No, jasno poručujemo da je zakonska dužnost MUP-a RS da zaštiti sve građane na području ovog entiteta, da učini maksimalne napore na osiguranju sigurnog ambijenta i jasno kazni sve počinioce. Od MUP-a RS očekujemo da se jasno odrede o ovim pitanjima - naveli su u zajedničkom saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.