open-navfaktor-logo
search
Historijska činjenica
"Trojka" osuđuje Dodikovo negiranje genocida, pozivaju nadležne da ga procesuiraju
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka osuđuju današnje javno negiranje genocida u Srebrenici.
21.02.2023. u 18:10
get url
text

- Milorad Dodik je današnjom izjavom da se u Srebrenici nije desio genocid po prvi put nakon stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Bosna i Hercegovine prešao liniju zakonitog postupanja.

Pozivamo nadležne organe da se u ovom i svim sličnim slučajevima strogo pridržavaju zakona i da bez iznimke procesuiraju ovakva djela. Genocid u Srebrenici je historijska i pravna i činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini.

Milorada Dodika pozivamo da se posveti rješavanju nagomilanih životnih pitanja stanovnika entiteta RS, te da svojim izjavama ne usložnjava posao i njegovih kadrova na državnom nivo - stoji u njihovom zajedničkom saopćenju.

Dodaju kako "Trojka" neće pristati na populističku igru nadmetanja u kvazipatriotizmu.

VEZANI TEKST - Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, hoće li reagirati Tužilaštvo?

- Isto tako nećemo nikada ostati nijemi na vrijeđanje žrtava i negiranje pravnih činjenica. Država Bosna i Hercegovina mora da povede brigu o egzistencijalnim pitanjima svojih građana, te da svi zajedno radimo na osiguranju boljeg života za generacije koje dolaze.

Vraćanjem u prošlost kroz falsificiranje i negiranje historijskih činjenica je kretanje u suprotnom pravcu. "Trojka" ne želi žrtvovati evroatlantsku budućnost naših građana za uobičajena, isprazna dnevnopolitička natjecanja u "branjenju" tzv. svojih od zamišljenih neprijatelja, ali isto tako nećemo žrtvovati istinu ni za kakvu političku poziciju.

Ako je SNSD u prošlosti i imao priliku sarađivati sa strankama koje su bile spremne trgovati pravnim činjenicama i istinom o srebreničkom genocidu, "Trojka" nije partner koji će pristati na takvu igru - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.