open-navfaktor-logo
search
Oni idu dalje
"Trojka" prepustila HDZ-u još jednu državnu instituciju, novom direktoricom oduševljen Marin Vukoja
Probosanski politički blok će, prema svemu sudeći, ostati bez još jedne državne institucije.
30.08.2023. u 08:48
get url
text

Vijeće ministara BiH bi trebalo na narednoj sjednici, koja je zakazana za četvrtak, birati novog direktora Agencije za državnu službu BiH, a prvi put od osnivanja ove državne institucije na njenom čelu neće biti direktor koji je prijedlog probosanskih političkih stranaka.

Nakon Jakoba Fincija i Nevena Akšamije, koji su rukovodili Agencijom za državnu službu u posljednjih 20 godina, stranke "Trojke" su odlučile tu izuzetno važnu poziciju prepustiti HDZ-u BiH.

Prema informacijama Faktora, nova direktorica ove državne institucije će, prema dogovoru "Trojke" sa HDZ-om BiH, trebala bi biti Anita Markić, dugogodišnja članica HDZ-a BiH iz Širokog Brijega.

Upravo je Markić u konkursnoj proceduri od "nezavisne komisije za izbor" dobila najveći broj bodova – 126,08, zbog čega je smještena na prvo mjesto liste uspješnih kandidata. Zanimljivo je da je član komisije za izbor koja je dodijelila najveći broj bodova ovoj kandidatkinji HDZ-a BiH bio Marin Vukoja, aktuelni sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH na čijem izboru insistira HDZBiH.

I Vukoja, kao i Markić, dolazi iz Širokog Brijega. Procijenio je Vukoja, čiji izbor u Ustavni sud BiH podržava i "Trojka", da je Markić najbolja kandidatkinja za direktoricu Agencije za državnu službu BiH, mnogo bolja od, primjera radi, Sanje Jelić-Širić, dugogodišnje uposlenice Agencije i šefice Odsjeka za prijave, testiranja, postavljenja i razrješenja.

Imenovanjem svog direktora HDZBiH će upravljati cjelokupnim procesom zapošljavanja svih državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.