open-navfaktor-logo
search
Političke igre
"Trojka" šikanira direktore: Pritisci, bezrazložno oboreni izvještaji..., oslobađaju mjesta za svoje ljude
Vladajuća većina u Kantonu Sarajevo, terorizirajući direktore koji se nisu povinovali njihovim željama, koji nisu iz njihovih političkih opcija, tjeraju na ostavke i odustajanje od funkcija koje obavljaju. 
21.05.2021. u 14:53
get url
text

VEZANI TEKST - Direktorica Gerontološkog centra u Sarajevu podnijela neopozivu ostavku

Istovremeno direktori koje su imenovali SDP, Naša stranka i Narod i pravda, nisu na nivou zadatka, grad je pun smeća, parkovi su nepokošeni, radnicima GRAS-a dolazi Hitna pomoć koja im pomaže da prežive četvrti dan štrajka glađu...

Posljednja u nizu koja je odbila trpiti pritiske i podnijela ostavku je direktorica Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar Sarajevo Melisa Alibašić-Hadžić. 

Istakla je kako je već duže vrijeme izložena različitim pritiscima, a sve kako bi bila razriješena funkcije direktorice.

Navela je Alibašić-Hadžić kako Skupština bez ijednog valjanog razloga nije usvojila izvještaj o radu Ustanove kojom je rukovodila.

- Ovakvo stanje koje je izazovno isključivo zbog političkih razloga može štetno utjecati na dalji rad ove ustanove, u čemu ne želim dalje da sudjelujem – napisala je Alibašić-Hadžić u svojoj ostavci.

Za Faktor je kazala kako je Gerontološki centar ustanova od vitalnog značaja. 

- I nama je inspekcija dolazila bezbroj puta, i uprkos mom radu u koroni koji sam iznijela hrabro i sa manjim brojem preminulih, imala sam minimalnu podršku vlasti. Tako da moja smjena je isključivo politička. Oni ne žele kadar koji zna da radi, već podoban kadar – istakla je Alibašić-Hadžić za Faktor.

Direktor Hitne pomoći Adem Zalihić je u posljednjem istupu u javnost istakao kako je JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS u 2021. godini imala 21 inspekcijski nadzor.

VEZANI TEKST - Direktor Hitne pomoći Zalihić: Nezapamćen atak na ustanovu od vitalnog značaja za građane KS

- Mislim da je ovo nezapamćen atak na ustanovu od vitalnog značaja za građane KS. Umjesto da nam se olakša da pružamo hitnu medicinsku pomoć građanima KS, mi smo bili praktično blokirani dolaskom inspektora – kazao je Zalihić, dodajući:

- Molimo sve nadležne institucije (policiju, Tužilaštvo, Ured za borbu protiv korupcije) da nam pomognu da se oslobodimo ovih opstrukcija, kako bi građani KS dobili pravovremenu i adekvatnu hitnu medicinsku pomoć.

Zalihić se oglasio i nakon što je Skupština KS oborila izvještaj ove zdravstvene ustanove uprkos pozitivnom poslovanju i brojnim uspješnim projektima.

Reagirao je nakon te sjednice Skupštine i direktor JU Apoteke Sarajevo Nedim Hrelja, čiji izvještaj također nije usvojen. Kazao je tada za Faktor da neusvajanje izvještaja ove javne ustane smatra neopravdanim.

Direktorica JU Zavod za bolesti ovisnosti KS Nermana Mehić-Basara je također ranije u razgovoru za Faktor oštro komentarisala odluku Skupštine da se izvještaj ove ustanove ne usvoji ističući kako je riječ o političkoj odluci.

VEZANI TEKST - Slijede smjene direktora u zdravstvu KS: "Bahatost dominantne politike koja želi da bude gospodar života"

- To je je nekorektno prema ljudima koji sve od sebe daju u ovoj pandemiji, posebno da održe kontinuitet službe i da poslujemo pozitivno uprkos malom broju kadrova, i permanentnom deficitu. To je nepoštovanje rada od skupštinskih zastupnika. Ne mogu to ničim objasniti osim bahatošću politike koja je dominantna i želi da bude gospodar života pa i u struci – kazala je ranije Mehić-Basara.

Za to vrijeme raspisuju se konkursi da se popune pozicije u ustanovama i institucijama u kojima su već ranije uslijedile smjene, te da umjesto vršilaca dužnosti imenuju svoje direktore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.