open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
"Trojka", SNSD i HDZ nisu dozvolili ni raspravu o smjeni Čavare, nema ni dodjele milion KM pomoći stanovnicima Gaze
Inicijativa opozicionih zastupnika za smjenu Marinka Čavare, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije ušla ni na dnevni red današnje sjednice ovog doma zbog protivljenja zastupnika stranaka "Trojke", SNSD-a i HDZ-a.
31.10.2023. u 13:18
get url
text

Glasanje smjena Marinka Čavare

Inicijativu je podnio Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, a potpisalo ju je 19 zastupnika koji su zatražili razrješenje Čavare kao člana kolegija Zastupničkog doma.

VEZANI TEKST - SNSD traži osnivanje istražne komisije zbog Helezovih izjava o Dodiku, DF traži smjenu Čavare

Kako je vidljivo iz glasanja, suzdržani su bili Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, te Predrag Kojović i Sabina Ćudić iz Naše stranke. 

Protiv je bilo 18 zastupnika iz SDP-a NiP-a, HDZ-a, SNSD-a, a za je bilo 17 zastupnika i to iz SDA (osim Mehmedovića koji je pak potpisao inicijativu), DF-a, NES-a, PDP-a, SDS-a i Za pravdu i red. Zastupnik SDA Denijal Tulumović je odsutan.

U obrazloženju ove inicijative Dunović je istakao da je Čavara na četiri sjednice grubo kršio prava i dužnosti opozicionih zastupnika, te prekidao diskusije, oduzimao riječ bez opravdanih razloga i mimo procedura.

- Tumačio je Poslovnik o radu iako nije nadležan za to. Nije osiguravao prisustvo članova Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iako je to poslovnička obaveza - dodao je Dunović te kazao da je Čavara prekršio Poslovnik jer hitnu sjednicu na zahtjev 14 zastupnika nije zakazao u propisanom roku od tri dana. 

Na dnevni red današnje sjednice nije ušao ni predloženi zaključak za dodjelu milion KM pomoći stanovništvu Gaze, kojeg je predložio zastupnik SDA Safet Kešo. Protiv su bili zastupnici iz SNSD-a. 

Glasanje pomoć za Gazu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.