open-navfaktor-logo
search
Kasno je za strategiju
"Trojka", SNSD i HDZ od oktobra se nisu sastali, "ništa nismo dogovorili" postao im je slogan
Posljednji sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou, SNSD-a, HDZ-a i "Trojke" (SDP, NiP i NS) održan je još u oktobru prošle godine.
17.01.2024. u 14:59
get url
text

VEZANI TEKST - Lideri "Trojke" u Konjicu razgovaraju o funkcioniranju vlasti

Nakon sastanka čelnik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako se "ništa nismo dogovorili". Iz HDZ-a uobičajeno nisu mnogo šta kazali, a iz "Trojke" su poručili da "sastanak nije propao", ma šta to značilo. Dodik je ubrzo "obavijestio" "Trojku" - prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, u prijevodu izbacimo strane sudije ili nema novih razgovora.

- Neka pokažu odgovornost prema svom narodu i prema BiH koju navodno toliko obožavaju. Za funkcionalnu i održivu BiH jedino je bitno da stranci odu, da se narodi dogovore jer je funkcionalna i održiva BiH potrebna i EU.

Ali, logično, predstavnici "Trojke" ne žele da se odreknu onih koji su ih postavili i onih koji ih održavaju na vlasti. Oni u stranim mentorima vide garanciju za svoje političko preživljavanje - kazao je Dodik 10. novembra.

VEZANI TEKST - Dodik isprozivao Konakovića i Fortu: Neka Schmidt organizuje tombolu i bira vlast u FBiH, mi ne pristajemo

I to stanje među partnerima traje blizu tri mjeseca. Nije da se baš ništa nije događalo u međuvremenu. Sastajali su se u Banjoj Luci Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, a krajem prošle godine i početkom ove u ofanzivu je krenuo i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Malo u Zagrebu (zašto tamo), malo u Mostaru, malo u Sarajevu... Teme su, između ostalog, promjene Izbornog zakona, koje, ako ne dogovori parlamentarna većina (ne postoje realne šanse za to), nametnut će Schmidt. 

Dodik je stizao i isprozivati Elmedina Konakovića (NiP) i Edina Fortu (NS), nazvavši ih ulizicama.  

VEZANI TEKST - Dodik: Nekima EU nije prioritet, nisu došli na sastanak; Konaković danas u Dohi

Predstavnici "Trojke" su se susretali sa Čovićem i Schmidtom, a predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon sastanka u Mostaru sa Čovićem izjavio rečenicu koja bi mogla postati slogan vladajuće koalicije:

- Ništa nismo dogovorili.

Kad je već tako, "Trojka" se okrenula sama sebi, sastala se danas u Konjicu, gdje će razgovarati, analizirati, planirati... Ako će to značiti da će osmisliti neku novu stragegiju zaštite svojih pozicija, stavova u koaliciji, čini se da su zakasnili jer usklađeni dvojac Dodik - Čović vuče sve konce, a predsjednik RS-a danas je ispred Suda BiH najavio i da će se njih dvojica sutra opet sastati. Ostali su statisti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.