open-navfaktor-logo
search
"Bolja budućnost"
"Trojka" u "savezu nade" sa Karadžićevim SDS-om, PDP-om i Nešićem kojem BiH nije domovina
Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, lideri SDS-a, PDP-a i DNS-a, prošle sedmice na Jahorini održali su sastanak na kojem su dogovarali zajednički nastup ove tri opozicione stranke iz bh. entiteta Republika Srpska na Općim izborima 2022.
28.04.2021. u 19:55
get url
text

Oko kandidata za Predsjedništvo BiH i poziciju predsjednika RS-a nisu se mogli složiti, ali su najavili da će dalje nastaviti razgovarati.

Lideri sarajevske "Trojke" Elmedin Konaković, Predrag Kojović i Nermin Nikšić gostovali su prije nekoliko dana u Centralnom dnevniku Face TV-a, otkrivši da s liderima SDS-a, PDP-a i DNS-a dogovaraju koaliciju koja bi se na izborima u jesen naredne godine suprotstavila vladajućim strankama, odnosno SNSD-u i SDA, dok se HDZBiH i Dragan Čović uopće ne spominju.

Konaković, Kojović i Nikšić otkrili su da će prvi sastanak čelnika velike koalicije SDS-a, PDP-a, DNS-a, NiP-a, NS-a, SDP-a biti uskoro i da će velikoj koaliciji pristupiti i nekoliko stranaka s hrvatskim predznakom.

Kako će funkcionirati ta "velika koalicija" u kojoj su nacionalne (nacionalističke) stranke sa kojima Naša stranka principijelno neće u vlast ili je Karadžićev SDS, inače stranka sa crne američke liste preko noći postala socijaldemokratska, liberalna i građanska?

Lideri DNS-a, SDS-a i PDP-a na Jahorini 

Koji je to "zajednički imenitelj" oko kojeg se mogu složiti? NATO? Priznanje genocida? BiH ustrojena kao građanska država? Jačanje države, a slabljenje entiteta? Izmjene Izbornog zakona BiH? Impelmentacija strazburških presuda? Izmjene Ustava BiH?

Kada se razgrnu ova teška politička pitanja, jedini zajednički imenitelj je rušenje SDA i SNSD-a i nastavak vođenja politike "drugarice, posadimo cvijeće".

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je sinoć za FTV da je "njegova domovina Republika Srpska, a BiH zajednička država".

- Bosnu i Hercegovinu ne osjećam svojom domovinom – naglasio je on dodajući da bi podržao Dodika kada bi iskreno i sa iskrenim namjerama raspisao referendum o otcjepljenju.

Kako to Konaković, Kojović i Nikšić misle dogovoriti zajednički nastup i "veliku koaliciju" sa Nešićem kojem BiH nije domovina, i koji je pobornik otcjepljenja RS-a?

Upravo ova priča jedan im je od najsnažnijih argumenata kojim pokušavaju srušiti SDA, a HDZ za njih ne postoji, i prikazati je kao stranku koja koalira sa Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om, zagovornicima mirnog razlaza BiH i negatorima genocida.  

Po čemu se to Šarović, Borenović i Nešić razlikuju od Dodika, pa se s njima može? Jesu li oni priznali genocid i protive li se mirnom razlazu BiH, a zagovaraju cjelovitu i jedinstvenu državu? Gdje je u kombinatorici o "velikoj koaliciji" HDZ i jedini legitimni Hrvat Dragan Čović?

Misle li napraviti Alijansu za promjene od prije dvije decenije bez SDA i kada je Zlatko Lagumdžija umjesto HDZ-a u igru ubacio NHI koju je vodio Krešimir Zubak? A zna se kako je ova "velika koalicija" završila.

Ili kao što je to bio slučaj 2011. godine, kada je Vlada FBiH, koju je sklapao SDP, u vlast uvela HSP. SDP je tada koalirao sa političkom strankom koja svoj ured naziva "glavnim stanom" i u čijim je prostorijama godinama stajala slika Ante Pavelića.

Platformu je tada SDP potpisao sa SDA, a u igru su ubačeni HSP i Narodna stranka radom za boljitak. Nakon 18 mjeseci, SDP izbacuje SDA iz vlasti, a uvodi HDZ i SBB, a potom potpisuje i sporazum o zajedničkom djelovanju sa SNSD-om.

Kako to da recimo Kojoviću ili Nikšiću ne smeta da koalira sa Sonjom Karadžić, kćerkom ratnog zločinca Radovana Karadžića, a na spomen SDA, SNSD-a ili HDZ-a "kosa mu se diže na glavi". Isti je slučaj i sa Konakovićem, koji posljednje dvije godine non-stop kao argument svog patriotizma poteže "4 godine i dva mjeseca" provedena u Armiji RBiH. 

Kojović je jučer za N1 izjavio da se vidio sa Branislavom Borenovićem, predsjednikom PDP-a, i da su dogovorili da se vide poslije 1. maja.

- Mislim da se ti sastanci trebaju održavati daleko od očiju medija. Koalicija je prejaka riječ, ali jedan savez nade. Ima stvari oko kojih se ne možemo dogovoriti. Ali zašto nemamo vakcina, mjere za oporavak ekonomije, zašto ne radimo da standard bude bolji - istakao je on. 

U politici je sve moguće, politika je umijeće kompromisa, dogovora. Svaka igra, svaka dobija. Međutim, može li se zaista praviti "velika koalicija" koja ni po čemu nije drugačija od one postojeće koja je na vlasti (SDA, SNSD i HDZ), a zamjenom teza prikazivati to kao alternativu, bolju i svjetliju budućnost i jedinu šansu za ovu državu. 

I na kraju, jedan dobro upućen u politička zbivanja, a nestranački čovjek, nedavno je rekao: "Kod nas ovdje od SNSD-a je gora samo ova tročlana opozicija u RS-u". Takvo što važi definitivno i za "Trojku" u Federaciji BiH. Kada se sve posloži, uzmu u obzir njihovi stranački programi, ciljevi, ideologije, jasno je da se tu niko ni s kim ne slaže, te da umjesto konkretnih rješenja za ovu zemlju, nude gomilu ničega, a imaju samo jedan cilj - otjerati u opoziciju SDA, SNSD i HDZ i dočepati se vlasti. A kako će biti građanima, e to je već sporedna stvar.

Samo treba imati na umu da uvijek ima gore od goreg. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.