open-navfaktor-logo
search
Neće doći
"Trojkin" sutrašnji sastanak opozicija glatko odbila: Niko ne želi biti "smokvin list" za dogovor iz Laktaša
Stranke "Trojke" sazvale su za sutra u Sarajevu sastanak predstavnika svih političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine radi razgovora o izmjenama Ustava BiH. Sastanku će, prema najavama, prisustvovati predstavnici SNSD-a, DEMOS-a i Ujedinjene Srpske, dok su iz SDS-a i PDP-a saopćili da se neće odazvati pozivu. Kada je riječ o strankama iz Federacije, iz SDA, NES-a i DF-a također su najavili da neće doći.
28.01.2024. u 12:59
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

Iz SDA su saopćili da ova stranka "neće učestvovati u spašavanju 'Trojke', niti biti na neozbiljnim sastancima o temama najbitnijim za budućnost države". 

- Jasno je da je dogovor iz Laktaša opasan po državu, na šta upozoravaju i domaći i dobronamjerni međunarodni akteri, i da sada "Trojka" formalnim, neozbiljnim sastancima pokušava ublažiti vlastitu štetu - naveli su, između ostalog, iz SDA.

Lider NES-a Nermin Ogrešević zalaže se za dosljedno provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali sa žaljenjem konstatira da sazivanje i organizacija sastanka za ponedjeljak nije pravovremeno niti kvalitetno izvršena "zbog čega smo odbili da sudjelujemo na istom".

Iz DF-a su naveli da zbog jasno formulisanih i javno iznesenih stavova predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, a koji su potpuno suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava, ne prihvataju poziv "Trojke" na pregovore o izmjenama Ustava BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je ranije da ovaj sastanak predstavlja gubljenje vremena jer ne postoji konsenzus o tako važnom pitanju, izrazivši sumnju da se sa tim želi srušiti dogovor koje su stranke koje čine vlast na nivou u BiH postigle u Laktašima.

Dodik je naveo da zbog ranije preuzetih obaveza neće prisustvovati ovom sastanku, ali da će biti predstavnik SNSD-a.

- Svi znamo da je Ustav BiH veoma težak. Mislim da je veoma naivno očekivati da se na ovaj način pokuša nešto učiniti. Mi nismo spremni da izbrišemo bilo šta što je etnički prefiks - rekao je Dodik.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da bi sastanak o izmjenama Ustava BiH na koji su pozvale stranke "Trojke" mogao da bude neka vrsta alibija da se izbjegne dogovor postignut u Laktašima.

VEZANI TEKST - Ni NES ne dolazi na sastanak u ponedjeljak, šta je Ogrešević poručio "Trojki"

- Što se tiče Republike Srpske svi smo do sada vodili usaglašenu nacionalnu politiku, tako da ćemo se dogovoriti kakav će biti naš zajednički odgovor- ocijenio je Stevandić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije da će ići na sastanak koji su sazvale stranke "Trojke", ali da će teško biti promijenjen i zarez Ustava BiH.

On je ocijenio da u postojećim uvjetima nije moguće osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu i da se umjesto izmjena Ustava treba koncentrisati samo na izmjene Izbornog zakona BiH, za što su dovoljni glasovi natpolovične većine zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.