open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće Ilidža
"Trojkino" spinovanje: Manje od 24 sata prije sjednice vijećnicima poslali 200 stranica materijala
Po uzoru na svoje političke šefove, aktuelna bahata vlast "Trojke" na Ilidži svakodnevnim spinovanjem, neistinama o svom (ne)radu te konstantnim podvalama o opoziciji koju predvodi SDA pokušava dovesti u zabludu građane Ilidže, s cljem sticanja jeftinih političkih poena i prikrivanja vlastite nesposobnosti, kaže se u saopćenju Općinskog odbora SDA Ilidža.
19.02.2022. u 18:47
get url
text

Naime, kaže se u saopćenju, povodom sazivanja vanredne sjednice Općinskog vijeća Ilidža, održane prije dva dana, Klub vijećnika SDA u Općinskog vijeća (OV) Ilidža na samom početku sjednice ukazao je na kršenje Poslovnika o radu.

- Uvidom u dostavljeni materijal, manje od 24 sata prije početka sjednice vidjelo se da sama sjednica koja je okarakterisana kao vanredna ni po jednoj tački dnevnog reda nije mogla biti okarakterisana kao takva, jer se u članu 37 stav četiri, Poslovnika o radu OV Ilidža, jasno ističe da se vanredna sjednica održava izuzetno u slučajevima opasnosti po javnu sigurnost i sigurnost građana, elementarnih nepogoda, epidemija i u sličnim vanrednim okolnostima - navode iz SDA Ilidža.

Skandalozna je činjenica da materijali za tačke dnevnog reda od jedan do četiri, dodaju, nisu dostavljeni u skladu s Poslovnikom o radu OV Ilidža već su poslani manje od 24 sata prije održavanja sjednice.

- Klub SDA je predložio da se za materijale koji nisu stigli u roku predviđenom Poslovnikom, predloži drugi termin sjednice, kako bi se ispunila poslovnička obaveza, a vijećnici mogli adekvatno razmotriti materijale. U svojim neformalnim obrazloženjima da investitori ne mogu čekati za gradnju vertikalnog transporta, Klub SDA ističe da nisu u mogućnosti donositi odluke suprotne Poslovnika o radu vijeća, jer svaka odluka donesena na ovaj način može biti osporena na ocjeni ustavnosti, a u tom slučaju bi proistekle velike obaveze za općinu i njene građane - pojašnjavaju u saopćenju.

Stoga pozivaju općinsku vlast da se pridržavaju zakonitosti i u najmanju ruku poštuju dignitet svakog vijećnika, kao i cjelokupnog vijeća kao organa odlučivanja.

- Zbog svega navedenog, Klub SDA je obavijestio prisutne da ne može učestvovati u razmatranju pomenutih tačaka zbog nepoštivanja Poslovnika o radu OV Ilidža i karakteru sjednice. Na društvenim mrežama su se, nakon sjednice, oglasili iz rukovodstva OV Ilidža navodeći niz neistina i spinova uključujući da se vijećnici Kluba SDA nisu željeli izjašnjavati o "historijskim" projektima za naše stanovnike, pri tome ne navodeći stvarne razloge zbog kojih Klub SDA nije učestvovao u razmatranju pomenutih tačaka, iako su svi prisutni o tome uredno obaviješteni na samom početku sjednice - navodi se u saopćenju.

Također, ovim putem ističemo da su projekti na koje se u svojim spinovima rukovodstvo OV Ilidža referira, pojašnjavaju, zapravo dugogodišnji projekti i izvorne ideje SDA, koje je naš klub nedavno podržao i kao opozicija u Vijeću, prilikom glasanja za budžet tekuće godine.

- Već više od godinu dana aktuelna većina se ponaša kao opozicija, te bježi od odgovornosti za svoj (ne)rad, te zamjenom teza prebacuju istu na opoziciju. Takav pristup smatramo očitom zamjenom teza i dezavuisanjem građana, koji ovaj vid taktike već uveliko prepoznaju - zaključeno je u saopćenju SDA Ilidža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.