open-navfaktor-logo
search
Počasna građanka KS
Tromp zaslužna za "očuvanje istine o ratu": Šta bi prikupljala da nije bilo Amora, AID-a, obavještajaca...
U oktobru prošle godine, nakon tri decenije aktivnog rada na pronalaženju masovnih i pojediničanih grobnica, ekshumacija, identifikacija penzionisan je Amor Mašović. 
08.05.2022. u 21:59
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje žrtava i svjedoka genocida: I Šešelj je predlagao da Srbija Nevenki Tromp dodijeli priznanje

Mašović je bio i ostaje simbol potrage za nestalima, za onima koji su zvjerski ubijani i bacani po bh. vrletima kako bi se prikrili tragovi i razmjeri počinjenih zločina nad Bošnjacima. Sve što je uradio i dokumentovao dio je historije, bili su to čvrsti i neoborivi dokazi u sudskim procesima vođenim pred Haškim tribunalom, na temelju koji su izrečene presude od Karadžića, Mladića, Krstića, do fočanskih, srebreničkih, prijedorskih zločinaca..., ali i pred domaćim sudovima.  

Zar njegov angažman nije bio i više nego dovoljan, kao i činjenica da je penzionisan nakon tri decenije, pa da Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo, umjesto Nevenki Tromp njemu dodijeli ove godine najveće priznanje - počasni građanin Kantona Sarajevo? Zar se tako olako može i smije zaboraviti sve što je Amor Mašović uradio na dokumentiranju ratnih zločina pronalaskom masovnih grobnica? 

Tromp je Odboru za počasnu građanku predložio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić uz obrazloženje" da je svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala namjerljiv doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja". 

- Čuvena je po vrlo hrabrim i otvorenim istupima u javnom prostoru - napisao je Okerić. 

Šta bi to Tromp mogla prikupljati da nije bilo Amora Mašovića i njegove ekipe koja je tri decenije neumorno radila na otkrivanju i ekshumaciji masovnih grobnica?

Šta bi to "počasna građanka KS" mogla prikupljati da nije bilo tadašnjeg Odjela za ratne zločine AID-a na čijem je čelu bio Kemal Ademović i vojno-obavještajnih struktura Armije RBiH koje je utemeljio rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan, a poslije i istih tih struktura u okviru Vojske Federacije BiH? Ko je prikupljao pisane i video izjave svjedoka genocida, zločina, silovanih žena, a na osnovu kojih je Tromp sticala i i dalje stiče "slavu" i sebi osigurava status "borca" za istinu o ratnim zločinima u BiH? 

VEZANI TEKST - Udruženja branitelja: Nevenka Tromp ne smije dobiti priznanje Kantona Sarajevo

Mašović ni sam ne zna na koliko je ekshumacija bio, u koliko jama se spuštao, gdje je sve pronalazio tijela. 

- Jame same po sebi su uvijek opasne. Iz vlastitog iskustva ću svjedočiti o susretu s izgladnjelim vukom u jami koja je duboka oko 70 metara. Sam sam spušten na čeličnoj sajli. Sišao sam, okliznuo se i pao, a kada sam osvijetlio prostor vidio sam vuka koji je bio kost i koža. Druge su mi isto ostale u sjećanju, recimo jama Lanište 1996. godine, prva moja jama, žrtve iz sela Biljani. U dva sloja u jami pronađeno je 188 žrtava. Na kraju ekshumacije nalazimo i cuclu, a znamo da smo u potrazi za djevojčicom Amilom koja je imala deset mjeseci kada je ubijena s majkom i petogodišnjim bratom i još šest članova iz te porodice. Grobnica u Potočarima mi je ostala u sjećanju zbog novorođene bebe - Fatime Muhić - kazao je Mašović u jednom od intervjua. 

Mašović je dobitnik Međunarodne nagrade slobode Saharov, Zlatne povelje mira i humanizma dodjeljena od strane Inemacionalne lige humanista (utemeljene od strane grupe dobitnika Nobelove nagrade), proglašen počasnim građaninom bosanskohercegovačke dijaspore u Australiji za 2012. godinu, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Potočarske povelje UNSA, Povelje sa zlatnim ljiljanom, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Udruženja JOB-Unije veterana i Udruzenja ratnih vojnih invalida Općine Vogošća, Plakete VKBI-a, Brojni domaći mediji proglašavali su ga za ličnost godine, dobijao je brojne zahvalnice udruženja. 

Tadeusz Mazowiecki, bivši premijer Poljske o Mašoviću je rekao:

- Mašović je humanist plemenitog kova, široke duše, predobra i smirena srca koji je hiljadama tugom zavijenim, neprebolnim bolom ožalošćenih, omogućio da svojim najdražim zatvore najtužniju knjigu života ...Moje je mišljenje i stav- Amor Masović zaslužuje najuglednija priznanja.

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a: 

- O Mašoviću sam slušala, čitala i razgovarala s njim, u dva-tri navrata bila sam i prisutna iskopavanju ubijenih Bošnjaka i njihovoj identijikaciji. Uvijek i u svakom momentu dojmio mi se kao čovjek izuzetne energije, plemenitosti, humanosti, jednog božanskog smiraja i mirnoće! To što on radi sa svojim ekipama, također izuzetnih humanista i pregalaca, zavrijeđuje svako divljenje i priznanje. 

U Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo u januaru 2019. imenovani su predsjednik Elmedin Konaković, zamjenica Amra Junuzović-Kaljić, Segmedina Srna Bajramović, Sead Milavica, Zvonko Marić, Smiljana Viteškić i Edin Forto.

Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo nije učestvovao u pripremi prijedloga za dodjelu javnog priznanja počasni građanin KS, niti je glasao za tu sramnu odluku. Također, istakli su da je neistina da je članica Kluba SDA Smiljana Viteškić učestvovala u radu bilo kakve komisije koja se povezuje s ovim priznanjem. Zastupnici SDA nisu prisustvovali svečanoj sjednici na kojoj je Tromp uručeno priznanje, u znak protest zbog odbijanja zahtjeva žrtava genocida da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke KS.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.