open-navfaktor-logo
search
I dalje u štrajku
TRZ Hadžići: Radnici skupljaju željezo po firmi da se prehrane i čekaju šta će novi direktor uraditi
Četvrti mjesec je štrajka u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) Hadžići, a kako bi preživjeli, radnici ovih dana u dogovoru sa Upravom, u preduzeću skupljaju željezo kako bi ga prodali i podijelili novac.
16.03.2022. u 07:42
get url
text

- Dogovorili smo sa Upravom da sve što ima željeza u firmi, a radi se uglavnom o otpacima, skupimo, prodamo i dobijeni novac podijelom kako bismo barem donekle ublažili tešku situaciju u kojoj nalaze se naši radnici i njihove porodice. Znamo da će to biti simbolična cifra, ali to je jedino što u ovom trenutku možemo uraditi kako bismo sami sebi pomogli - kaže Esnef Begović, predsjednik Sindikalne podružnice TRZ Hadžići.

VEZANI TEKST - Tehničko-remontni zavod Hadžići: "Od kirija za iznajmljene prostore radnicima kupujemo hranu"

Nekad prosperitetno preduzeće, osnovano daleke 1955. godine, u kojem je radilo oko 1.700 radnika, TRZ Hadžići danas broji svega 40-ak uposlenih.

Zbog doprinosa koji im nisu uplaćeni od marta 2021. i sad već osam plaća koje nisu dobili, radnici su u štrajku od 22. novembra prošle godine.

Za katastrofalno stanje u firmi, u kojoj posla nije bilo od 2019. godine, radnici optužuju Upravu firme, na čelu sa sada već bivšim direktorom Mehom Rekićem, kojeg je prije mjesec zamijenio bivši direktor preduzeća namjenske industrije "Zrak" Ismo Hebibović.

- Pobunili smo se kada nismo dobili dvije plaće. Sada je to već sedam, a osmu zarađujemo. Imamo neke informacije da je nova Uprava uspjela napraviti sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH i da su nam deblokirani računi u bankama. Rekić je pokupio svoje stvari i otišao, navodno u Njemačku. Do nas su došle informacije da nije htio ni sa kim razgovarati, da je sa bankama napravio neki sporazum, vjerovatno nas ne bi blokirali, ali, ni to nije uradio. Imamo informacije da je "baš zaglibio", jer koja god smo vrata do sada otvorili, rečeno nam je da smo dužni. Radnici nemaju para za pokretanje tužbe protiv Rekića, hoćemo da to uradi firma – ističe Begović.

Esnaf Begović

Što se tiče novog direktora, još je, kaže, rano bilo šta govoriti.

- Nova Upravo nešta radi, pa vidjet ćemo šta će na kraju od svega toga biti. Do nas radnika još nisu došli nikakvi konkretni prijedlozi - šta dalje, ali ima naznaka da bi u narednom periodu moglo biti i nekog posla. Hebibović je tu tek mjesec, vidjet ćemo šta će napraviti. Čekat ćemo do kraja marta - navodi Begović.

No, za radnike svaki dan neizvjesnosti je kao godina, a najteže je, dodaje Begović, onima koji su narušenog zdravlja i koji, zbog neuplaćenog zdravstvenog osiguranja, ne mogu na preglede i operacije. 

- Za lijekove koji se nalaze na Esencijalnoj listi Uprava nekako prikupi novac, pa isplati radnicima. No, problem su komplikovaniji pregledi i operacije koji koštaju puno, pa su neki uposlenici morali odgoditi odlazak u bolnicu. Imaju privatne ordinacije , ali niti imamo para za njih da to iz svog džepa plaćamo, niti to firma priznaje. Četiri mjeseca je prošlo kako smo retroaktivno primili dvije plaće za juni i juli prošle godine i činjenica je da ljudi nemaju odakle platiti ni za zdravlje, pogotovo ako u porodici ne radi nijedno, a imamo i takvih, pa smo međusobno prikupljali novac. Što je bilo ušteđevine, potrošilo se i to, a jesti se, ako hoćeš živjeti, mora - objašnjava Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.