open-navfaktor-logo
search
Nikada se nije pokajao
"Tuci Velušiće i Pofaliće, tamo nema srpskog življa; Osveta Turcima u Srebrenici"
Prvostepenom presudom Haškog tribunala, prije četiri godine, Ratko Mladić je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.
08.06.2021. u 07:59
get url
text

Tokom suđenja krvnik nije pokazao kajanje. Iako narušenog zdravlja, a i godine su učinile svoje, bio je jednako arogantan kao i za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. 

- Želim da moji neprijatelji, a ima ih mnogo, crknu jer sam ja još živ - rekao je Mladić na početku suđenja prije devet godina.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini uživao je pokazivati svoju moć pred TV kamerama.

Tog 11. jula 1995. godine, pratile su ga televizijske ekipe snimajući njegov ulazak u Srebrenicu, nakon čega je uslijedio pokolj više od 7.000 Bošnjaka, koji su odvedeni iz baze UN-a u Potočarima, i ubijani na nekoliko lokacija.

- Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednoga velikog praznika srpskoga poklanjamo srpskome narodu ovaj grad. I napokon došao je trenutak da se poslije bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru – kazao je tada Mladić izdajući naredbu "pravac Bratunac".

Spas u bazi UN-a u Potočarima, gdje je bio Holandski bataljon, potražilo je i hiljade žena, djece i staraca.

Mladić lično im tada garantuje sigurnost. 

- Da prvo idu žene i djeca. Doći će 30 autobusa, prebacit ćemo vas prema Kladnju. Ne bojte se ništa, niko vam neće ništa uraditi - govorio je krvnik prestravljenim ženama, djeci i starcima. 

U međuvremenu, njegovi vojnici hapsili su sve one koji su potražili spas u šumama. Oni koji su se predali nisu preživjeli.

- Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno, kod Srba, svi hajte - dozivao je Ramo Osmanović sina Nermina nakon što su mu Mladićevi vojnici rekli da im "neće ništa uraditi".

Riječ je o jednom od najpotresnijih prizora iz jula 1995. godine. Nerminovi posmrtni ostaci pronađeni su 2008. godine u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramini na suprotnom kraju, u Zelenom Jadru kod Srebrenice.

Mladić je osuđen i za teror nad civilnim stanovništvom Sarajeva, u kojem je tokom više od 1.400 dana opsade ubijeno više od 10.000 osoba, među kojima je i 1.600 djece.  

Pomagao je i podržavao dugotrajnu vojnu kampanju tokom koje je Sarajevsko-romanijski korpus, artiljerijskom, minobacačkom i snajperskom vatrom djelovao po civilnim ciljevima u Sarajevu ubijajući i ranjavajući civile. Oko 10.000 građana Sarajeva ubijeno je u ovim napadima.

- General Mladić.

- Da, izvolite.

- Bez panike. Ko si ti prvo?

- Vukašinović.

- Direktnim pogocima držite pod vatrom Predsjedništvo i Skupštinu - i tucite polako, u intervalima dok ja ne naredim da se prekine.

- Razumijem.

- Velušiće tuci, i Pofaliće tuci, tamo nema srpskoga življa mnogo. Idi na artiljerijsko osmatranje, da ne mogu da spavaju, da razvučemo pamet njihovu.

Konačna presuda Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom ratnom zločincu, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će objelodanjena danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.