open-navfaktor-logo
search
Maćehinski odnos
Tulumović najavljuje tužbe: Sve zdravstvene ustanove, osim UKC-a Tuzla, dobijaju novac od Federacije BiH
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla još nije dobio drugu i treću tranšu od Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, koje im pripadaju po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, iako su druge zdravstvene ustanove drugu i treću tranšu dobile u septembru i početkom oktobra, a nekima je čak isplaćena i četvrta tranša.
07.12.2023. u 15:00
get url
text
Direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović
Direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović

Ovo je na press konerenciji u Vladi Tuzlanskog kantona potvrdio direktor UKC-a Tuzla prof. dr. Denijal Tulumović te istakao da će uslijediti tužbe ukoliko ovakva situacija potraje.

- Frapiran sam odnosom viših nivoa vlasti prema Tuzlanskom kantonu. Doslovno svi zdravstveni centri u FBiH dobili su drugu i treću, a neki već i četvrtu tranšu, a UKC nije dobio iako je ispunio sve uvjete, a neki od ovih koji su dobili čak ne ispunjavaju ni uvjete. Moram da kažem da je Hercegovačko-neretvanski kanton po jednom građaninu dobio 127 KM, a Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji je s nivoa FBiH dobio 23 KM po jednom stanovniku - rekao je danas Tulumović.

Ove godine Ministarstvo zdravstva FBiH obavezalo se da će UKC-u Tuzla isplatiti 9,66 miliona KM, u četiri jednake tranše, koje iznose po 2,41 milion KM. Od toga je, kako saznaje Faktor, UKC-u isplaćena samo jedna tranša i to u aprilu ove godine, nakon toga uplata nije bilo.

- Mi smo sada u situaciji da kasnimo s uplatama dobavljačima, koje se odnose na dugove iz 2018. godine. To nam je veliki problem pa se nadam da će ljudi, bez obzira na politike u BiH, prepoznati ovaj problem i riješiti ga na dobrobit građana. Mi smo Vladi FBiH i Ministarstvu zdravstva FBiH uputili dopise u kojima ih upozoravamo da, ako se ovo nastavi, morat ćemo ići s tužbenim zahtjevima - rekao je Tulumović.

Kako saznajemo, UKC Tuzla novac dobija za izmirenje dugova prema dobavljačima, a ova zdravstvena ustanova ne samo da ne pravi nove dugove, nego ih smanjuje. S druge strane, Sveučilišna klinička bolnice (SKB) Mostar, iako je povećala svoj dug prema državi za poreze i doprinose, uredno dobija ugovorene iznose s nivoa FBiH.

Faktor je 23. novembra poslao upit Ministarstvu zdravstva FBiH vezano za isplatu tranši po osnovu Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, ali još nismo dobili nikakav odgovor.

Potpisivanje ugovora u Vladi TK

Za razliku mećahinskog odnosa FBiH, Vlada TK nastavlja ulagati u UKC Tuzla pa su danas potpisana tri ugovora ukupne vrijednosti 934.000 KM.

- Radi se o 300.000 KM za prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju, 604 hiljade KM za adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo te 30 hiljada KM za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata - pojasnila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Ministrica Bećirović istakla je, da su uz ranija rekordna izdvajanja za neke kapitalne investicije, koja se kreću oko 20 miliona KM, pokretanje procesa zapošljavanja svih ljekara sa evidencije Službe za zapošljavanje TK, današnji ugovori pokazatelj brige za zdravstveni sistem TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.