open-navfaktor-logo
search
Direktor UKC-a Tuzla
Tulumović odgovorio na optužbe: Koliko pacijenata UKC-a Tuzla čeka na radioterapiju, da li je neko od njih preminuo...
Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla danas su negirali tvrdnje da pacijenti umiru čekajući da dođu na red za zračenje, koje se zbog nepostojanja radioterapije u Tuzli, mora obavljati u bolnicama u Sarajevo, Zenici i Mostaru.
02.11.2023. u 18:40
get url
text
Detalj sa press konferencije
Detalj sa press konferencije

- Niko od pacijenata nije umro zato što mu nije pružen radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Mostaru, Sarajevo i Zenici - rekao je prof. dr. Denijal Tulumović, v. d. direktor UKC-a Tuzla.

Podsjećamo, linearni akceleratori kojima se obavlja radioterapija, u UKC-u Tuzla već neko vrijeme nisu u funkciji. Vlada TK izdvojila je novac za nabavku novog aparata, ali ta nabavka još uvijek nije realizirana.

- Prvi aparati za radioterapiju nabavljani su u Tuzli 2009. godine. Tada smo pokrivali prostor Republike Srpske i sve kantone osim Sarajevskog. Tada su nabavljena dva uređaja i radioterapija je obavljana do 2023. godine. U tom periodu na servis uređaja je potrošeno 1.870.000 KM, a nije bilo sluha kod prethodnih vlada da se ti uređaju zanove. Ti uređaji se moraju zamijeniti novim nakon pet do sedam godina - kaže Tulumović.

Mi smo zatekli takvo stanje i početkom godine smo morali, dodaje Tulumović, obustaviti radioterapiju, a pacijente smo preusmjerili u Kliničku bolnicu Univerziteta u Mostaru, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Kantonalnu bolnicu Zenica.

- Mi smo 30 marta raspisali tender za nabavku linearnog akceleratora i tri prateća uređaja potrebnih za radioterapiju. Ured za žalbe je 18. jula donio je prvo rješenje, a drugo 4. oktobra, gdje su potpuno obustavili nabavku uređaja. Imali su sitne zamjerke i tender je ponovo objavljen 23. oktobra, a s obzirom da se radi o međunarodnoj nabavci, javno otvaranje ponuda predviđeno je 11. decembra 2023. godine. Zadnja odluke Ureda za žalbe došla je pet minuta prije otvaranja ponuda - pojasnio je Tulumović.

On je dodao da je tender bio slično postavljen kao i u Zenici, ali zašto je sve prošlo drugačije treba pitati Ured za žalbe.

- Na listi čekanja za radioterapijski tretman se nalazi 106 pacijenata. Samo 37 pacijenata čeka na radioterapijski tretman između dva i tri mjeseca. Optimalno vrijeme za započinjenje radioterapije je do dva mjeseca. Potpisat ćemo vrlo brzo ugovor s Kantonalnom bolnicom Zenica i u toj bolnici će početi s radom druga smjena, nakon 15 sati, samo za naše pacijente, a mi ćemo ustupiti naša četiri ljekara. Također, obezbijedit ćemo i prijevoz za pacijente koji imaju potrebu za tim - kaže doc. dr. Igor Hudić, medicinski direktora UKC-a Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.