open-navfaktor-logo
search
Uskoro odluka
Tulumović potvrdio: Pristigle ponude dvije firme za nabavku aparata za zračenje na UKC-u Tuzla
Na Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla pristigle su dvije ponude po javnom pozivu za nabavku linearnog akceleratora, koji se koristi za zračenje oboljelih od karcinoma, potvrdio je v. d. direktora UKC-a Tuzla prof. dr. Denijal Tulumović. Obje ponude pristigle su praktično u posljednji čas jer još jučer prijepodne nije bila dostavljena niti jedna.
17.01.2024. u 15:07
get url
text

VEZANI TEKST - Otvaranje dokumentacije zakazano za sutra: Nije pristigla niti jedna ponuda za nabavku aparata za zračenje na UKC-u Tuzla

Nadležna komisija danas u 12 sati otvorila je ponude, a prema Tulumovićevim riječima, bit će potrebno određeno vrijeme da se pregledaju svi detalji ponuda.

- Ponude su obimne, treba prvo sagledati pravni dio, a zatim da li su ispunjene i tehničke karakteristike, koje je naša komisija postavila. Više nema žalbi, komisija će utvrditi koja je ponuda bolja, kvalitenija, koja ispunjava više uvjeta i s tim završava tenderska procedura. Sada sam u velikoj nadi da ćemo okončati ovu sagu u vezi s nabavkom linearnog akceleratora - kaže Tulumović.

Podsjećamo, riječ je o drugom tenderskom postupku za nabavku linearnog akceleratora. Prvi tender raspisan je još u martu prošle godine, a obustavljen je 4. oktobra, da bi 23. oktobra bio raspisan novi. Pacijenti oboljeli od karcinoma od februara prošle godine ne mogu obavljati zračenje na UKC-u Tuzla jer su tada uređaji zapečaćeni i nisu u funciji.

- Mislim da nema nikakvog razloga da se vraćamo na početak. Od dva ponuđača trebao bi biti izabran najpovoljniji i mislim da će to komisija uspjeti okončati najdalje sutra popodne jer je dokumentacija obimna i ima puno tehničkih specifikacija uređaja. Koje su firme dostavile ponude ne znam, to je u nadležnosti komisije - dodaje Tulumović.

Uređaj za zračenje oboljelih od malignih bolesti podrazumijeva četiri odvojene komponente CT simulastor, radioterapijski uređaj, fantom i integrirani server u koji se unose podaci o svakom pacijentu. Sve to čini jedan uređaj za radioterapiju.

- U tenderskoj dokumentaciji stoji da je rok za instalaciju uređaja 120 dana. To je maksimalni rok, a svakako da ćemo zamoliti one koji prođu na tenderu da taj rok bude što kraći, da bi što prije mogli naše pacijente liječiti u našem kliničkom centru - zaključio je Tulumović.

Pacijenti s UKC-a čije liječenje zatijeva radioterapiju trenutno se liječe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Kantonalnoj bolnici Zenica. Direktor Tulumović kaže da trenutno nema liste čekanja te da se radi na produžavanju saradnje sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, kao i produženju ugovora sa zeničkom bolnicom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.