open-navfaktor-logo
search
Spomenički kompleks
Tunel spasa i dalje jedna od najposjećenijih kulturno-historijskih lokacija
Spomenički kompleks Tunel D-B, Tunel spasa i dalje je jedna od najposjećenijih kulturno-historijskih lokacija s obzirom na broj posjetilaca koji su obišli taj kompleks.
04.01.2023. u 09:10
get url
text

U 2022. godini Tunel spasa posjetilo je više od 100.000 osoba, što je značajno povećanje u odnosu na 2021. godinu kada je bilo zabilježeno 40.000 posjeta - kazali su Feni iz Javne ustanove "Fond Memorijala Kantona Sarajevo", u čijem okviru djeluje Tunel D-B. 

Iz Fonda memorijala su naglasili da je jedna od posebnosti posjete Tunelu spasa i lično iskustvo koje turisti steknu kroz razgovore sa uposlenicima muzeja koji prezentuju postavke, pa samim tim i opsadu Sarajeva, izgradnju i značaj Tunela budući da su i sami preživjeli ratna dešavanja od 1992. do 1995. godine 

Naglašavaju da je interesovanje za posjetu Tunelu spasa povećano kod domaćih, ali i studenata izvan BiH, tako da su mnogi u plan studijske posjete Bosni i Hercegovini uvrstili posjetu Tunelu spasa.  

- Ukidanjem epidemioloških mjera koje su bile na snazi zbog pandemije Covid-19, broj posjetilaca u Tunelu spasa u 2022. godini značajno je veći nego prethodne, 2021. godine - naglasili su. 

Govoreći o projektima realiziram u 2022. godini, ističu da je pored postojećih 25 metara tunela, u aprilu ove godine otvoreno još 100 metara obnovljene tunelske cijevi koji su dostupni posjetiocima.  

- Ulaganjem u otvaranje originalnog dijela Tunela je ulaganje u kulturu sjećanja i pamćenja o dešavanjima u Bosni i Hercegovini tokom 1992. - 1995. i istinu koja se prenosi ne samo građanima Bosne i Hercegovine, već i posjetiteljima iz cijelog svijeta. Ovaj projekat je donio sasvim novo iskustvo svima koji nisu u ratu prolazili kroz Tunel spasa, a onima koji su prolazili vraća sjećanja na te trenutke - kazali su iz Fonda memorijala. 

U 2022. najviše posjeta u Tunelu spasa zabilježeno je iz Turske, zemalja Zaljeva, Katara, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, zatim iz zemalja jugoistočne Azije, posebno iz Malezije i Singapura, te iz zemalja Evropske unije, najviše iz Slovenije, Hrvatske, Italije i drugih. Također, zabilježene su i posjete iz zemalja Sjeverne i Južne Amerike, SAD-a, Meksika i Čilea. 

Što se tiče planova za naredni period, iz Fonda memorijala kažu da je planirano otvaranje Edukativnog centra u kući Sloboda na dobrinjskoj strani Tunela.  

- Glavni projekat za Edukativni centar je završen, a početkom 2023. godine se očekuje početak radova. Edukativni centar će svojim sadržajima biti prilagođen prvenstveno učenicima, studentima i mladima, sve u cilju obrazovanja i doprinosa institucionalizaciji kulture pamćenja. Posebnost ovog Edukativnog centra jeste da će svim svojim sadržajima biti prilagođen za učenike koji će imati priliku da kroz posebno osmišljenu "Školu kulture sjećanja" na interaktivan način uče o najtežem periodu u modernoj historiji naše domovine - kazali su Feni. 

Spomenički kompleks Tunel D-B, Tunel spasa, djeluje u okviru Javne ustanove "Fond Memorijala Kantona Sarajevo", jedinstvene upravne institucije u Bosni i Hercegovini s posebnom ulogom u bosanskohercegovačkom društvu u segmentu građenja i razvijanja kulture sjećanja i kulture pamćenja, te čuvanja uspomena na dostignuća odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. 

Tunel spasa veoma je važno mjesto zbog historijske uloge u odbrani opkoljenog Sarajeva, ali i vrijednosti koje danas promoviše. Nudi posjetiocima posve autentično iskustvo, koje približava i čini opipljivim snalažljivost i želju za životom građana Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.