open-navfaktor-logo
search
Izabrano rukovodstvo
Turbulentno u Skupštini ZDK: Zatražena policijska zaštita, premijer najavljuje apelaciju
Nastavak prekinute jučerašnje konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona te sami čin izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg od nove parlamentarne većine u tom kantonu, mogao bi rezultirati upućivanjem apelacije Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti postupka - izjavio je Feni premijer ZDK Mirnes Bašić.
22.11.2022. u 14:59
get url
text

Bivši predsjedavajući i novi predsjednik Kluba Bošnjaka Ćazim Huskić, koji je do prekida vodio konstituirajuću sjednicu 9. saziva Skupštine, prekinuo je sjednicu zbog činjence, kako je objasnio, da Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Međutim, 18 zastupnika nove parlamentarne većine - po pet zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative - Kasumović Fuad i Socijaldemokratske partije BiH, zatim po tri zastupnika kolalicije Demokratske fronta/Građanski savez i Naroda i Pravde te po jedna zastupnica Naše stranke i Narodnog evropskog saveza, odlučili su nastaviti sjednicu te za predsjedavajućeg izabrali Dejana Kovačevića (NiP), za prvog zamjenika Gorana Bulajića (DF/GS), a za drugu zamjenicu Behiju Kulović (NS).

U nastavku sjednice u sali nisu bili prisutni zastupnici Stranke demokratske akcije (11), koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (tri), Saveza za bolju budućnost BiH (dva) te jedan zastupnik NES-a. 

Upućen dopis i Tužilaštvu, OHR-u, predstavnicima EU

- Prema informacijama s kojima ja raspolažem, prema dopisima koje sam dobio od Stručne službe Skupštine ZDK, sekretar Skupštine ZDK obratio se policiji za policijsku zaštitu. Uputio je dopis i Kantonalnom tužilaštvu ZDK, OHR-u i predstavnicima Evropske unije u BiH. U jednom aktu, mislim u aktu prema Tužilaštvu ZDK, u zadnjoj rečenici moli i poziva i premijera ZDK da, u skladu sa svojim ovlastima, uputi apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH. Prema Ustavu FBiH i Ustavu ZDK, premijer kantona jedini je ovlašten da podnosi apelacije prema Ustavnom sudu FBiH - naveo je Bašić.

Najavio je kako će "učiniti sve da dođe do akata koji su usvojeni na nastavku jučerašnje sjednice" te će postupiti prema zahtjevu skupštinske Stručne službe.

- Ukoliko oni budu formalno-pravno ispravni - ovjereni i protokolisani od Stručne službe, uložit ću apelaciju. Poslati ću zahtjev prema Ustavnom sudu FBiH, naravno s privremenom mjerom - kaže Bašić.

Osim što je već prekinuta sjednica nastavljena, posebno je sporan izbor Behije Kulović koja na Klubu Bošnjaka nije dobila natpolovičnu većinu glasova te što su je u nastavku sjednice izabrali zastupnici nove parlamentarne većine, a ne Klub Bošnjaka.   

Zbog toga što su, po njegovoj ocjeni, "na najgrublji mogući način prekršili sve važeće propise" i suprotno svim propisanim procedurama “neustavno i nelegalno nastavili prekinutu sjednicu Skupštine ZDK” te “mimo svih propisa pravila i procedura donijeli određene odluke", sekretar Stručne službe Skupštine uputio je danas, između ostalih, zahtjeve za zaštitu Tužilaštvu ZDK i Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK.

Hoće li zastupnici silom preuzeti kabinet

- Realno je očekivati da se danas u toku dana, u prostorijama Stručne službe, pojavi ta grupa zastupnika i da silom pokušaju preuzeti kabinet predsjedavajućeg, da silom pokušaju otuđiti pečat SZDK i njime ovjeriti spomenute neustavno i nezakonite donesene akte, što predstavlja jednu vrstu državnog udara, odnosno nasilnog preuzimanja vlasti u ZDK - navodi se između ostalog u dopisu upućenom MUP-u ZDK.

Portparol MUP-a Elvedin Fišek potvrdio je da je Policijska uprava 1 Zenica zaprimila taj dopis te da su izvršili provjere.

- Utvrdili smo da nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira, ali smo pojačali policijsku zaštitu prostorija Stručne službe Skupštine. Zgrada u kojoj su smješteni Vlada i Skupština ZDK svakako ima 24-satnu policijsku zaštitu, ali smo zbog svega opredijelili još jednu našu patrolu - kazao je Fišek.

Potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Kenan Uzunović, očekuje da će se Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasiti nenadležnim po najavljenoj apelaciji za ocjenu ustavnosti izbora rukovodstva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Bivši predsjedavajući Skupštine ZDK i novi predsjednik Kluba Bošnjaka Ćazim Huskić prekinuo je jučer u jednom trenutku konstituirajuću sjednicu, nakon što Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK.

- Bivši predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i sekretar Ibrahim Avdagić grubo su prekršili Poslovnik, odnosno član 10 Poslovnika SZDK i član 32 Ustava ZDK, koji je prepisan u član 10 Poslovnika, i načinili jednu grubu povredu. Osim Poslovnika, Avdagić i ostali državni službenici i namještenici iz Stručne službe SZDK učinili su povredu rada, zbog čega će biti sankcionisani u narednom periodu. Mi smo najnormalnije nastavili održavanje sjednice, s obzirom na to da smo imali 18 članova, odnosno delegata te smo imali većinu za glasanje. Izabrali smo novog predsjedavajućeg, odnosno novo rukovodstvo i nastavili smo s radom - naveo je Uzunović za Fenu.

Nova parlamentarna većina

Novu parlamentarnu većinu u SZDK čini ukupno 18 zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative-Kasumović Fuad (pet), Socijaldemokratske partije BiH (pet), kolalicije Demokratske fronte/Građanski savez (tri), Naroda i Pravde (tri), Naše stranke (jedan) i jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, koji u tom kantonu ima dvoje zastupnika.

- Jutros smo, putem Protokola i na Stručnu službu, na ruke Dejana Kovačevića, novog predsjedavajućeg Skupštine, predali ime mandatarke Amre Mehmedić. To znači da ćemo u narednom periodu apsolutno raditi kao da je sve uredu i očekujemo da u narednom periodu preuzmemo i pečat Skupštine te ostale dokumente neophodne za rad - najavio je Uzunović.

Što se tiče najavljene apelacije Ustavnom sudu FBiH, za čije je podnošenje jedino ovlašten premijer Mirnes Bašić, očekuje da to neće promijeniti situaciju.

- Mislim da će biti isti rezultat kao i u Goraždu. Očekujemo da se Ustavni sud FBiH proglasi nenadležnim, upravo onako kako je bilo u Goraždu. Shodno navedenom, s obzirom da imamo 18 ruku u Skupštini, očekujem da nastavimo s normalnim radom i funkcionisanjem. U narednih 15 do 20 dana može se očekivati i izbor nove Vlade, ali zbog rokova za koje smo vezani hitan je izbor delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH, koji se mora završiti do 2. decembra. Očekujem da ćemo u datim rokovima sve to i završiti - istakao je Uzunović.

O raspodjeli ministarstava u novoj Vladi ZDK, nije želio govoriti, ali da su sigurni delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH iz nove koalicije Goran Bulajić (DF/GS) i Mladen Simić (SDP), koji su i jedini članovi Kluba Srba u Skupštini, ali i Almina Sivić iz NES-a, koja će kao prijedlog BHI-KF, biti delegirana iz Kluba Bošnjaka.

Izabrano rukovodstvo Skupštine

Svi politički subjekti iz nove većine, kaže Uzunović, imat će svoje prijedloge za četiri delegate iz reda Bošnjaka te po dva delegate iz reda Srba i Hrvata, dok za jednog delegate iz reda ostalih neće biti prijedloga, jer u Skupštini od 35 zastupnika, nije izabran nijedan iz reda ostalih.    

Nova parlamentarna većina, na jučer prekinutoj pa nastavljenoj konstituirajućoj sjednici SZDK, za predsjedavajućeg je izabrala Dejana Kovačevića (NiP) iz Kluba Hrvata, a za prvog zamjenika Gorana Bulajića (DF/GS) iz Kluba Srba te za drugu zamjenicu Behiju Kulović (NS) iz Kluba Bošnjaka.

Međutim, Kulović je u Radno predsjedništvo izabrana bez saglasnosti svog kluba, odnosno nije dobila natpolovičnu većinu za izbor, a što je i bio razlog prekida sjednice.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.