open-navfaktor-logo
search
Najluđa noć
Turisti "okupirali" Sarajevo pred doček Nove godine
Veliki broj turista odlučio je novu 2023. godinu dočekati u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
31.12.2022. u 13:51
get url
text

Mnogi posjetioci su dosta sunčano vrijeme tokom popodneva iskoristili da uoči "najluđe noći" prošetaju centralnim sarajevskim ulicama i znamenitom Baščaršijom.

Bračni par Goran i Maša Nikolić stigli su iz Srbije kako bi u Novu godinu ušli upravo u Sarajevu uz koncert benda Dubioza kolektiv ispred Vječne vatre.

- Večeras ćemo prvo biti ovdje da slušamo Dubiozu kolektiv', a posle idemo u neki kafić. Čak i Maša zna za Dubiozu kolektiv. Mislim da su najbolji, moderni su, super - kazao je Goran, napominjući da posebno uživaju u bosanskoj kuhinji i prekrasnim tradicionalnim jelima. Sada ćemo da idemo da jedemo burek, a posle ćemo na ćevape.

Maša, koja je porijeklom iz Rusije, ističe da uživa u Sarajevu.

- Sviđa mi se zato što je autentičan grad, interesantan. Ima zaista prekrasnu arhitekturu - kazala je Maša.

Yves iz Švedske je također stigao u Sarajevo prije dva dana, dodajući da je oduševljen gradom.

- Ovdje je zaista prelijepo. Grad ima bogatu historiju, različite kulture i arhitekturu. Sviđa mi se ovdje. Danas je i lijep dan. Vozio sam se i žičarom. Prelijepo je zaista - rekao je švedski turista, dodajući da su ljudi u Sarajevu posebno prijatni i gostoljubivi.

Istakao je da su mu se svidjela i poznata bosanska jela, a posebno je oduševljen ćevapima i baklavom.

Ahmet iz Izmira je također u posjeti Sarajevu kako bi novu 2023. godinu dočekao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

- Sarajevo je zaista vrlo dinamičan grad. Vidimo da grad ima dva centra, osmanski i austrougarski. Grad je zaista prelijep - kazao je Ahmet, naglašavajući da se u BiH osjeća kao u domovini.

U Bosni i Hercegovini planira ostati sedam dana, a posjetit će i Mostar.

- Bosna je za nas od malena posebno mjesto. Također u Turkiye su igrali poznati fudbaleri iz Bosne, Elvir Bolić, Elvir Baljić. Bosna je za nas zaista posebno mjesto - kazao je Ahmet.

Sarajlije i goste glavnog grada će u "najluđoj noći" zabavljati Dubioza kolektiv nastupom u 23 sata na stageu ispred Vječne vatre. Muzičko-scenski spektakl otvorit će u 20.30 sati DJ, koji će zagrijati atmosferu pred nastup kultnog bh. benda.

Na 31. decembar Titova ulica će se postepeno zatvarati za pješake od 17.30 sati. Posjetioci javnog dočeka Nove godine moći će pristupiti na koncert ispred Vječne vatre iz prilaznih ulica na kojima će biti postavljeni kontrolni punktovi: Pruščakova, Šenoina, Dalmatinska, Kulovića, te sa spoja Radićeve i Titove. Svi ostali ulazi će biti blokirani, uključujući i ulaz iz Ferhadije. Posjetioci će proći sigurnosnu kontrolu na ulazima koji se otvaraju u 19.30 sati.

Doček Nove godine na otvorenom tradicionalno organizira Grad Sarajevo uz finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo i četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, te Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i Turističke zajednice KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.