open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Turistička zajednica KS na prvom Sarajevo halal sajmu
Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata
28.09.2018. u 11:34
get url
text

Prvi međunarodni sajam halal industrije Sarajevo halal sajam (SHF) 2018 okupio je učesnike iz  više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.  Na štandu od 80 kvadratnih metara, predstavljena je i Turistička zajednica Kantona Sarajevo zajedno sa agencijama Zoom Travel i Bosnian Guide, te Relax Tours (hotel Pino) i hotel Malak Regency.

Prisutnima će se tako prezentirati turistička ponuda glavnog grada BiH i sve njegove ljepote.

- Halal tržište u ovome trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svijetu. Halal industrija prelazi političke, kulturološke i nacionalne granice i postaje sve popularnija. Multikulurne zajednice Azije, Evrope i Amerike su prepoznale značaj halal industrije i ulažu u nju. Halal tržište obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, nabavu, zdravstvo i obrazovanje. Halal proizvodi nisu namijenjeni samo muslimanskom stanovništvu, imamo primjer Brazila koji je jedan od najvećih uvoznika i izvoznika halal proizvoda. Halal označava ne samo ono što je dopušteno, nego ono što je čisto, sigurno i higijenski. Halal ima mogućnost da dostigne veće ciljeve, a to je zeleni svijet. Kompletan ekosistem halal industrije je reakcija na stalno mijenjanje svijeta, a ono čemu svi teže je poboljšanje života i održivost. To su i UN ciljevi, halal može doprinijeti ostvarenju tih ciljeva, a Sarajevo može imati značajnu ulogu u tome - rekao je jučer na otvorenju sajma malezijski ministar Yusuf Rawa.

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.