open-navfaktor-logo
search
Inicijativa EU-a
Turistički projekat: Potpisan memorandum o revitalizaciji biciklističke staze Sarajevo-Pale
Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu bio domaćin konferencije "Turizam - prekretnica ekonomskog oporavka", u okviru koje je potpisan Memorandum o razumijevanju za revitalizaciju biciklističke staze Sarajevo-Pale.
28.06.2021. u 19:11
get url
text
Potpisali memorandum
Potpisali memorandum

Memorandum su potpisali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Pale Boško Jugović i načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

- Zadovoljstvo je ugostiti gradonačelnike i načelnike koji su zajedničkim snagama podržali razvoj turizma i izgradnju biciklističke staze koja će spajati i gradove i ljude, ali i biti prava turistička atrakcija. Sretan sam da smo u prilici da finansijski podržimo da ovaj san postane stvarnost već naredne godine - kazao je ambasador Johann Sattler.

Gradonačelnica Karić je istakla da je ovo odlična vijest za ljubitelje biciklizma, za turizam, promociju zdravog života i životne okoline. Zahvalila se EU i Sattleru na inicijativi i podršci.

Gradonačelnik Ćosić je kazao da je važno da gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo nastavljaju uspješnu saradnju.

- Izgradnja biciklističke staze ne samo da će dodatno uvezati ova dva grada i njegove stanovnike, već će to zasigurno biti nešto što će turisti voljeti - dodo je Ćosić.

Kako je saopćeno iz Delegacije EU u BiH, Evropska unija kontinuirano podržava razvoj turizma i unapređenje turističke ponude BiH. Zajedno sa Vladom Republike Njemačke, EU je do sada izdvojila 1,6 miliona eura kroz EU4 Business program, dok će dodatnih 1,2 miliona eura uskoro biti investirano kroz EU4 Business Recovery za obnovu turizma od posljedica COVID-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.