open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Turistički radnici iz nekoliko bh. gradova dolaze pred Vijeće ministara BiH: Pustite nas da radimo!
Turistički radnici iz Međugorja, Mostara, Ljubuškog, Čitluka i Čapljine za utorak su najavili proteste u Sarajevu nezadovoljni jer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo odluku kojim bi se olakšao ulazak stranaca u našu zemlju, te odluku da samo tokom ljeta budu ukinute vize turistima iz Saudijske Arabije, te Velike Britanije i Irske.
02.06.2021. u 22:20
get url
text

Iz istih razloga protestnu šetnju organizirat će i turistički vodiči iz Sarajeva.

Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje, kazao nam je da će vjerovatno, kako su ranije najavili, pokrenuti tužbe, ali da ne vjeruje da će to ikoga natjerati da nešto uradi.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH nije usvojilo nijednu od tri važne odluke: Ko je i šta blokirao?

Odlučili su se za proteste, o čemu su jutros obavijestili MUP Kantona Sarajevo. Na proteste ispred zgrade Partlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojoj je i Vijeće ministara BiH, doći će ih stotinu, ukoliko bude prihvaćen prijedlog Federalnog kriznog štaba da broj osoba koje mogu boraviti na otvorenim bude povećan na stotinu.

- Doći će turistički radnici iz Međugorja, Ljubuškog, Mostara, Čitluka, vjerovatno i Čapljine. To smo organizorali mi i Udruženje Turistički Klaster Hercegovina. Želimo poslati poruku da nas puste da radimo. Nema politiziranja nikakvog. Pa treći najveći konzument u Međugorju su Irci. Mi direktno ovisimo o njima. Od Italijana nemamo koristi. Oni ne mogu doći jer po odlaksu iz BiH u Italiju moraju u karantin 14 dana – istakao je Ljubić.

Izmjenu i dopunu Odluke o vizama, kojom bi se privremeno ukinule vize za turiste iz Saudijske Arabije, te Velike Britanije i Irske, nisu prihvatili ministri iz HDZ-a BiH u Vijeću ministara BiH, a jedno od obrazloženja je bio sigurnosni aspekt.

- Ne znam šta je u pitanju, koji su razlozi, govori se o političkoj trgovini. Ali ne znam koji je sigurnosni aspekt Velika Britanija i Irska – prokomentirao je Ljubić.

Iz Udruženja turističkih vodiča Sarajeva "Vučko" istakli su da će protesta šetnja biti održana u utorak i ići će od Baščaršije do zgrade bh. Parlamenta. I njih će biti stotinu, ukoliko epidemiološke mjere to budu dozvolile.

VEZANI TEKST - Dokumenti državnih institucija: Svi za ukidanje viza turistima iz Saudijske Arabije, osim HDZ-a

- Vijeće ministara ne želi ukinuti obavezan PCR test za strance koji su vakcinisani i preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci. Zbog te odluke, sve grupe su na stend baju. Ako ne usvoje izmjene i dopune Odluke o dodatnim uvjetima za ulazak stranaca, svi će obilaziti BiH kao destinaciju. Ne isplati im se vaditi PCR test. Zamislite nekoga ko je u došao u Dubrvnik i želi doći u Sarajevo na ćevape. Mora platiti PCR test. Dođe skuplja pita nego tepsija – istakao je Mirza Omerhodžić, predsjednik Udruženja turističkih vodiča Sarajeva "Vučko".

Izmjena i dopuna Odluke o uvjetima za ulazak stranaca Odluka značila bi da ne moraju imati isključivo PCR test da bi prešli granicu, već mogu imati i potvrdu da su vakcinisani ili da su prebolovali COVID-19. Ova odluka nije usvojena u Vijeću ministara BiH jer prethodno nije usvojena izmijenjena Odluka o vizama, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Kako je najavljeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH u ponedjeljak, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će razmotriti druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH. Očekujemo odgovor iz Ministarstva o čemu je tačno riječ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.