open-navfaktor-logo
search
Višak prihoda
Turković: Hitno izraditi plan i mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije u BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković traži od nadležnih institucija Vijeća ministara BiH da, u saradnji sa entitetskim vladama, hitno izrade plan i mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije.
09.06.2022. u 10:27
get url
text

- Građani Bosne i Hercegovine već sedmicama trpe teške ekonomske udare i posljedice globalne energetske krize. Država mora imati odgovor te zajedno sa nadležnim institucijama drugih nivoa izraditi plan kako ublažiti te posljedice. Rast prihoda na jedinstveni račun zbog inflacije stvara osnovu i kapacitet da država reagira u skladu sa zakonom, nadležnostima i potrebama - navela je Turković.

Ističe da, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci mjeseca 2022. godine veći su za 739 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

- To znači da je država, uglavnom, na bazi rasta cijena energenata i druge robe, prihodovala više od 700 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine - ističe Turković.

Smatra kako je potrebno razmotriti donošenje hitnih odluka kako da se višak prihoda iskoristi za planiranu i sistemsku podršku građanima i privredi u borbi sa posljedicama ekonomske krize.

- Stručna tijela Vijeća ministara BiH i drugih institucija trebaju, u saradnji sa entitetskim vladama, Svjetskom bankom te drugim međunarodnim institucijama koje su već ponudile pomoć, izraditi analizu, a potom strategiju i plan. Višak prihoda koji je prikupljen od građana i privrede ne smije biti utrošen samo u tekuću potrošnju. Dio sredstava neophodno je reinvestirati u projekte energetske diverzifikacije i smanjenja energetske ovisnosti od jednog isporučioca. Višak prihoda dolazi direktno od poreskih obveznika i država je obavezna vratiti ih građanima kroz direktnu, ciljanu i sistemsku podršku te investicije u općem interesu - ističe ministrica vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.