open-navfaktor-logo
search
Intenziviranje saradnje
Turković i Podžić u radnoj posjeti NATO-u u Briselu
Visoka delegacija BiH predvođena zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem bila je u radnoj posjeti sjedištu NATO-a u Briselu, gdje su sudjelovali na na sastancima u formatima najvišeg nivoa.
11.03.2020. u 09:35
get url
text

Osim ministra odbrane Podžića, u sastavu delegacije bili su, u ime MO i OS BiH, i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef  Ureda ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković.

U fokusu razgovora, tokom sastanaka, bilo je intenziviranje saradnje s NATO-om, te implementacija Programa reformi BiH.     

- Posjeta sjedištu NATO započela je radnim doručkom u formatu Sjevernoatlantskog vijeća i delegacije BiH. Na tom sastanku bili su stalni predstavnici ili šefovi misija država - članica NATO-a, koji predstavljaju najviše političko tijelo NATO-a - navodi se.  

Domaćin tog događaja bio je stalni predstavnik Mađarske pri NATO-u Zoltan Nagy.

Aktivnosti delegacije MO BiH nastavljene su u Misiji BiH pri NATO, gdje je ministar Podžić sa saradnicima imao radni sastanak sa pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH, tokom kojega je izvršena priprema za poslijepodnevni sastanak NATO odbora zamjenika stalnih predstavnika ili šefova misija, te informiranje brigadira dr. Jasmina Čajića o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO.

Radna posjeta delegacije BiH nastavljena je sudjelovanjem na sastanku NATO odbora zamjenika stalnih predstavnika ili šefova misija. Taskom sastanka ministrica vanjskih poslova Turković fokusirala se na političke aspekte Programa reformi BiH, dok je ministar obrane BiH Podžić u izlaganju naglasio najvažnija pitanja iz oblasti odbrane u kontekstu implementacije Pregleda odbrane, kao i Plana modernizacije OS BiH kao njegovog najznačajnijeg segmenta.

U izlaganjima predstavnika savezničkih država, tokom sastanaka, naglašeno je da su saveznici prepoznali značaj reformskih procesa u BiH, kao i napore koje čine institucije BiH, naročito u pogledu implementacije Programa reformi BiH i u tom kontekstu su iskazali podršku i ponudili pomoć. 

Radna posjeta je završena u kasnim poslijepodnevnim satima sastankom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji predstavlja najviši nivo zvaničnika NATO sa kojim se susrela delegacija BiH.

- Cijeneći interes koji su tokom sastanaka pokazali predstavnici savezničkih država, kao i činjenicu da je NATO u posljednjih nekoliko dana otkazao određeni broj događaja u svrhu preventivnih mjera zbog situacije uzrokovane širenjem koronavirusa, a  pri tome zadržavajući sastanke u formatu NATO - BiH, sve to na svojevrstan način ukazuje na značaj i važnost tih sastanaka, kao i opredijeljenost NATO-a za pružanje podrške BiH i intenziviranje suradnje NATO - BiH u svim aspektima – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.