open-navfaktor-logo
search
Doha Forum
Turković iz Katara: Postoje osnovane bojazni da bi se destabilizacija mogla prenijeti i na Zapadni Balkan
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, učesnica je ovogodišnjeg Doha Foruma u Kataru, zajedno sa više desetaka političkih lidera, eksperata i javnih ličnost iz cijeloga svijeta.
27.03.2022. u 19:22
get url
text

Jedna od tema o kojoj se raspravlja na ovom forumu je i rat u Ukrajini.

- Situacija u Ukrajini i posljedice po sigurnosnu arhitekturu u Evropi bili su tema zatvorene, posebne, sesije na marginama Doha Foruma u Kataru. Skup je održan na poziv zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Katara Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanija – napisala je Turković na Facebooku.

Ministrica je navela kako je "istakla jasnu poziciju Bosne i Hercegovine koja osuđuje kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava u Ukrajini".

- Također, tokom vrlo otvorenog razgovora, istakla sam da postoje osnovane bojazni da bi se destabilizacija mogla prenijeti i na Zapadni Balkan. Posebno jer u BiH i dalje imamo na sceni dugotrajnu blokadu funkcioniranja institucija i pokušaje podrivanja državnih struktura te napretka u implementaciji mira koji je postignut posljednjih 26 godina. Potreban je snažan odgovor na destabilizaciju i prijeteću sigurnosnu krizu te novi momentum za integraciju BiH i cijele regije u euroatlanske strukture - poručila je ministrica nakon skupa.

Dodala je kako je "sesiji, koji je vodio katarski šef diplomatije, prisustvovali su visoki zvaničnici među kojima je Emine Dzepharova, zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine, zatim čelnica MMF Kristalina Georgieva, bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministri vanjskih poslova, zamjenici ministara, savjetnik predsjednika Turske Ibrahim Kalin te brojni eksperti".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.