open-navfaktor-logo
search
Sastanak s Asselbornom
Turković: Kandidatski status za BiH donosi ne samo političku stabilnost nego i direktnu korist za građane
Kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu donosi ne samo političku stabilnost nego i direktnu korist za građane, bolji standard života, investicije i više novih radnih mjesta, izjavila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.
15.06.2022. u 15:37
get url
text

Turković se u srijedu, u Sarajevu, sastala s ministrom vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Jeanom Asselbornom, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak Turković i Asselborna, a potom i delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Luksemburga.

Turković je u obraćanju nakon sastanka podsjetila na prošlogodišnji susret tokom posjete Luksemburgu.

- Današnji susret još jednom potvrđuje dobre odnose i saradnju koja postoji između dviju zemalja. Susret dolazi tri dana nakon što je u Briselu prihvaćen politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu, a uoči predstojećih sastanaka unutar Evropske unije - kazala je Turković.

Prema njenim riječima, razgovarano je o važnosti postizanja tog dogovora bh. lidera te mogućnosti, odnosno zamolbi da BiH dobije kandidatski status za EU.

- U situaciji kada prijeti opasnost od prelivanja krize iz Ukrajine na Zapadni Balkan, napredak na evropskom putu može biti ključni faktor stabilnosti i sigurnosti ne samo Bosne i Hercegovine nego i čitavog Zapadnog Balkana - istakla je Turković.

Smatra da je sporazum značajan korak za građane BiH, posebno nakon što su uspješno odbranjeni ključni demokratski, ustavni i zakonski principi Bosne i Hercegovine koji su bili na udaru posljednjih mjeseci.

Kazala je kako je umjesto napretka i ispunjavanja uvjeta na putu ka EU postojala kriza i blokade bez presedana.

- Sporazum iz Brisela može biti prelomna tačka i nadam se veliko ohrabrenje za naše državljane. Kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu donosi ne samo političku stabilnost nego i direktnu korist za građane, bolji standard života, investicije i više novih radnih mjesta - rekla je Turković.

Dodala je kako je to najbolja poruka mladima da ostanu u BiH i tu grade svoju budućnost. Turković vjeruje i da će države članice EU-a iskoristiti momentum i prepoznati spremnost koja je iskazana u Briselu.

Istakla je kako posebno cijene angažman predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a Josepa Borrela, te brojnih kolega ministara koji su pomogli da BiH ostane visoko na agendi EU.

- Uprkos negativnom utjecaju, teškim političkim okolnostima, predstavnici svih naroda i građana u BiH, su podržali nastavak usklađivanja BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU - kazala je Turković.

Naglasila je kako je to izuzetno važno u svijetu koji se suočava s velikim izazovima.

- BiH je na strani da se ima zajednički stav sa EU u pogledu Ukrajine. Ekonomske i energetske izazove Evropa će rješavati zajedničkim snagama i tu će BiH naći svoje mjesto. Naravno, razmotrili smo i razmotrit ćemo u daljem druženju i bilateralne odnose dviju država koji su za sada, zaista dobri - rekla je Turković.

Podsjetila je kako BiH ima trgovinski suficit s Luksemburgom, a da je Luksemburg je na 12. mjestu najvećih investitora u BiH.

- Imamo isto tako blagi rast ekonomske aktivnosti i to je dobra stvar. Potrebno je intenzivirati saradnju i raditi na povezivanju poslovnih zajednica u sektorima energetike, turizma, telekomunikacija, infrastrukture i drvne te metalne industrije - poručila je Turković.

Navela je i kako je prošle godine zabilježen porast turista iz Luksemburga u odnosu na 2020. godinu te izrazila nadu da će taj trend biti nastavljen.

- Imali smo vrlo dobar i otvoren susret kojim se potvrđuje kontinuitet bliske saradnje i prijateljstva. Uvjerena sam da su uz evropski put to najčvršći temelji za prosperitetnu budućnost - zaključila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.