open-navfaktor-logo
search
O odluci Evropskog vijeća
Turković: Kasno je sada plakati
Bosna i Hercegovina danas nije dobila kandidatski status za Evropsku uniju, ne zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uslova za kandidatski status, poručila je večeras ministrica inostranih poslova Bih Bisera Turković.
23.06.2022. u 22:45
get url
text

Dodala je kako je to činjenica koju javnost u Bosni i Hercegovini mora znati.

- Evropska unija nije zatvorila vrata Bosancima i Hercegovcima, ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uslovljavaju interes sviju nas sa ispunjavanjem vlastitog interesa - navela je Turković.

Ona je dodala da će "Bosna i Hercegovina, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da ne dobijemo kandidatski status".

VEZANI TEKST - Evropsko vijeće: Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali tek nakon reformi

- Dobili smo veliku podršku, kao država i kao snage koje žele evropsku budućnost, od brojnih evropskih lidera. To je dobro i budi nadu da ćemo ubrzo ostvatiti i taj ključni korak. Ali, to ne smije zamagliti činjenicu niti preciznu odgovornost za postojeće stanje, za višemjesečne blokade, za nerad, političke ucjene, antiustavno djelovanje, za pokušaje rušenja postignutog napretka - navela je Turković.

Poručila je kako "ovo nije odbijanje Bosne i Hercegovine, ovo je signal da se treba bolje organizirati i više raditi".

- Ništa se ne dobija na poklon. Sve treba zaraditi. Ukrajina se odlučnošću svojih državljana da se bore i izbore, i jasno prepoznatim ciljem njenih političkih vođa izborila za kandidatski status. Gdje su bosansko-hercegovački lideri u toj priči? Možemo lako prepoznati one koji su se borili, ali i one koji su opstruirali i uslovljavali. Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad. Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilj je ostvarljiv - poručila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.