open-navfaktor-logo
search
Ministrica upozorila
Turković: Ministri iz HDZ-a i SNSD-a blokiraju odluku Predsjedništva BiH o otvaranju novih osam ambasada
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je danas da ministri iz HDZ-a i SNSD-a u Vijeću ministara BiH blokiraju odluku Predsjedništva BiH o otvaranju novih osam ambasada i dva generalna konzulata BiH. 
22.12.2022. u 16:10
get url
text

- Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o otvaranju novih osam ambasada i dva generalna konzulata BiH koje je trebalo izvršiti. Ministri iz HDZ-a i SNSD-a u Vijeću ministara od tada blokiraju Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine!

Odluka je obavezujuća za sve državne organe i ona znaci jačanje države i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine. Tokom ove godine smo napravili uštede u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH te pronašli sredstva za otvaranje generalnih konzulata u Novom Pazaru i Rijeci. Ali bez adekvatnih odluka Vijeća ministara BiH nije bilo moguće otvoriti još osam ambasada niti zaposliti adekvatno osoblje u generalnim konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru.

U prvi mah je otvaranje ambasada blokirano neusvajanjem budžeta, pa bojkotom rada Vijeća ministara BiH tokom ove godine, a posljednjih mjeseci se odbija usvajanje izmjena sistematizacije u MVP-u kojima se omogućava kadrovsko popunjavanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Opstrukcije su posebno istaknute pri otvaranju i radu Generalnog konzultata u Rijeci, čime se direktno krši odluka i nalog Predsjedništva Bosne i Hercegovine!

Sramotno je da pojedinci direktno rade protiv interesa države BiH i protiv odluka najvišeg državnog organa. Dugotrajno odgađanje provođenja odluke Predsjedništva o otvaranju ambasada narušava i odnose sa državama koje su već odavno dale saglasnost za otvaranje ambasada Azerbejdžan, Slovačka, Brazil, Maroko, Tunis, Kenija, Alžir i Albanija. U više navrata sam tražila od Vijeća ministara BiH da se usvoje dopune Pravilnika o sistematizaciji, ali sam uvijek nailazila na zid bezrazložnih otpora baš kao i u slučaju usvajanja Zakona o vanjskih poslovima BiH. Do kada će se tolerirati ova borba protiv države Bosne i Hercegovine? - pitala je Turković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.