open-navfaktor-logo
search
Zahvalila senatorima
Turković o prijedlogu rezolucije Senata SAD-a: Podrška BiH za članstvo u NATO-u i EU, osuda negiranja genocida...
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozdravila je novi prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koja je upućena Senatu američkog Kongresa, a u kojoj se daje podrška reformskim naporima i stabilizaciji prilika u našoj državi. 
01.06.2022. u 17:42
get url
text

- Novi tekst rezolucije povodom 30 godina obnovljene nezavisnosti BiH, uzeo je u obzir pogoršanje političke situacije u BiH te poziva, između ostalog, američkog predsjednika Joe Bidena da razvije cijelovitu strategiju za Bosnu i Hercegovinu te podrži nastavak vojne misije EUFOR-a u našoj državi.

Zahvaljujem senatorici Jean Shaheen koja je predlagač rezolucije, zajedno sa još devet senatora, uključujući poštovane senatore Murpheya, Grassleya, Wickera...
Vrlo važno je da napori za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini dobiju ovako snažnu podršku. Ohrabruje nas da postoji jasno i precizno razumjevanje situacije te da će američka administracija dobiti dodatni impuls za snažne napore koje već poduzimaju. U prijedlogu rezolucije, između ostalog, ohrabruju se i vlasti BiH da nastave tražiti članstvo u NATO i EU, te poziva Evropska unija da pojača napore, saradnju i pomoć da se ubrza proces pristupanja.

Također, daje se podrška radu visokog predstavnika i osuđuje negiranje genocida. Upućuje se poziv SAD da zajedno sa EU i NATO razmotre dodatne korake koji bi podržali sigurnost i stabilnost BiH. Također, upućen je poziv SAD, da zajedno sa NATO i EU osiguraju rezervni plan ukoliko u UN bude ugrožena obnova mandata za EUFOR. Prijedlog rezolucije, također, osuđuje političare iz BiH i regije koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, te osuđuje one koji blokiraju BiH u usvajanju neophodnih reformi koje bi osigurale članstvo u EU i NATO - istakla je Turković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.