open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sočiju
Turković s Lavrovom: Rusija podržava Dejton i integritet BiH, različita mišljenja o OHR-u
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sastala se danas u Sočiju sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.
21.12.2021. u 12:47
get url
text

Šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine i Rusije razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i kulturnoj saradnji, te o trenutnoj situaciji u obje zemlje. Na press konferenciji organiziranoj nakon sastanka Turković je čestitala 25. godišnjicu diplomatskih odnosa dvije zemlje i napomenula da je Rusija 1992. godine priznala Bosnu i Hercegovinu. 

VEZANI TEKST - Sastanak šefova diplomatije BiH i Rusije: Turković danas u Sočiju sa Lavrovom

- Današnja posjeta je bila prilika da vidimo šta smo uradili u protekloj godini, ali i da utvrdimo šta su naši ciljevi za naredni period. Rusija se nalazi na listi najvećih ulagača u BiH i važan je energetski partner BiH. Bh. tržište je u odnosu na rusko izuzetno malo pa je zbog toga veliki deficit u trgovinskoj razmjeni na našoj strani. Nadamo se da ćemo pronaći način da povećamo izvoz iz BiH u Rusiju - kazala je ministrica Turković.

Dodala je kako bh. strana očekuje da se uz dobru volju Rusije iduće godine organizira izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

- Vi znate da ovaj dokument napisan prije 832 godine potvrđuje višestoljetni kontinuitet državnosti naše zemlje - dodala je.

Kada je riječ o situaciji u Bosni i Hercegovini, današnji susret dolazi u važnom trenutku za BiH i cijeli region, rekla je Turković i dodala:

- Upoznala sam Lavrova o svom viđenju situacije. Svi naši građani su sve više zabrinuti i uplašeni posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS-a. Realizacija zaključaka može ozbiljno da ugrozi mir i stabilnost naše zemlje, ali i regiona i narušiti progres koji smo napravili u posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja i problemi moraju rješavati u institucijama BiH, a nikako jednostranim potezima. Razgovarali smo o statusu OHR-a. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH mogla da preuzme sve normalne obaveze i bude kao ostale zemlje. S druge strane, imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja.

Turković je kazala da Ruska Federacija, kao što je i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

- Uvjerena sam da samo na istini i pravdi i otvorenim odnosima možemo graditi bolje odnose u BiH. Sigurna sam da će Ruska Federacija kao i svi ostali poštivati demokratsku volju građana, institucije i budućnost koju kroz te institucije odaberemo. Produbljivanje etničkih podjela nije put ka stabilnosti i miru nigdje u svijetu pa tako ni na Zapadnom Balkanu. Razgovore i dijaloge o reformama moramo vratiti u institucije BiH, to je ono što podržava većina građana BiH i to je put koji moramo izabrati. Želim zahvaliti ministru Lavrovu na gostoprimstvu, smatram današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našem regionu i  mojoj zemlji BiH. Sretna ste zemlja sa ovakvim ministrom vanjskih poslova - kazala je Turković u obraćanju novinarima.

Lavrov je na pressu kazao kako je Bosna i Hercegovina održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje. On je potrcrtao da Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio ambasador u UN-u. Kazao je, "tada je BiH primljena u Vijeće sigurnosti, a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat".

- Podsjetili smo se kada sam bio ambasador u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN-a, 20 godina kasnije, i dalje postoji vanjski protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika - rekao je Lavrov.

Savjet za implementaciju mira još 2005. godine je donio odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika, postojali su određeni uvjeti, rekao je Lavrov.

- Sadašnji visoki predstavnik za nas nije legitiman, nema konsenzusa od strane konstitutivnih naroda. Nema podršku Savjeta bezbjednosti UN, nema saglasnosti u PIK-u - rekao je Lavrov.

Stav Rusije je, naglasio je Lavrov, da principijelna pitanja moraju riješiti narodi u BiH, u skladu s Ustavom.

- Ovaj scenarij podržat će Ruska Federacija - zaključio je Lavrov.

VEZANI TEKST - Turković: Sudske presude u BiH se moraju poštivati; Lavrov: Visoki predstavnik treba otići

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret dešava pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje. On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta.

- Bosna i Hercegovina je održiva zemlja i treba biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i njegovim principima, te su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje - potcrtao je Lavrov. 

On je također naglasio kako je Rusija spreman dati podršku dijalogu na regionalnom nivou. Kazao je kako su tokom sastanka pozdravili saradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne veze i partnerske odnose. Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci.

Istakao je kao izuzetno važne ekonomske i trgovinske veze između Rusije i BiH, dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Podsjetio je kako je nakon pada trgovinske razmjene prošle godine razmjena ove godine porasla za preko 80 posto. Također je podsjetio i na sastanke predstavnika obje zemlje iz oktobra, dodavši kako se danas razgovaralo o daljim projektima putem operatera kao što su Gazprom, Zarubezhneft i Sberbank.

Lavrov je također izrazio zahvalnost za pojačan interes među bh. građanima za rusku kulturu i jezik te najavio povećanje kvote za bh. studente na ruskim univerzitetima. Izrazio je i zadovoljstvo oko dobre saradnje dvije zemlje na terenu UN-a, OSCE-a i Vijeća Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.