open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice VMBiH
Turković traži ostavke Tegeltije i trojice ministara koji su bili protiv proglašenja 11. jula Danom žalosti
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić su danas, na sjednici Vijeća ministara BiH, svojim glasanjem protiv Odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
08.07.2022. u 15:46
get url
text

Ona je zatražila od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje.

- Također, tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici - istakla je Turković i dodala:

- Na ovaj način ne samo da je spriječeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

Ona je ovaj čin ocijenila kao "duboko nehuman i neljudski", a kojim se, prema njenim riječima, dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid.

 

️Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin...

Posted by Bisera Turkovic on Friday, July 8, 2022
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.